ȚINUTĂ

Iată că îndepărtez de la tine nelegiuirea și te îmbrac cu haine de sărbătoare.
Zaharia 3:4

Ținuta marelui-preot a fost stabilită de Dumnezeu și transmisă lui Moise, pe muntele Sinai. Aceasta era încărcată de simboluri și trebuia purtată potrivit unui tipic foarte exact.

Atât hainele marelui-preot, cât și cele ale preoților de rând reprezentau, în simbol, lucrarea și caracterul lucrării de mare-preot a Domnului Hristos. Diferența consta în câteva piese de vestimentație pe care marele-preot le avea în plus față de preotul obișnuit: mantia, efodul, pieptarul, mitra și placa de aur cu inscripția „sfințenie Domnului”.

Ținuta marelui-preot Iosua din cartea profetului Zaharia era murdară nu atât de mult din cauza lui, cât mai ales din cauza păcatelor poporului, pe care acesta le purta în mod simbolic și pe care, în Ziua Ispășirii, avea să le îndepărteze. Acest proces nu avea loc prin folosirea apei, ci în virtutea jertfelor prescrise special.

Un detaliu interesant din viziunea lui Zaharia este că Îngerul Domnului nu a poruncit să fie aduse jertfele pentru curățire, ci a cerut să-i fie schimbate hainele murdare. De reținut că acest lucru se întâmpla în prezența activă a vrăjmașului acuzator. Apoi, în timp ce Satana este mustrat pentru acțiunile lui, care au dus la murdărirea hainelor lui Iosua, acesta este îmbrăcat cu haine curate.

Un alt detaliu interesant este că alții sunt participanții activi la scenă, marele-preot este doar în centrul atenției lor. El nu are voie să-și schimbe singur ținuta murdară cu una curată. Altcineva trebuia să facă această operațiune – ca și în cazul ritualului de spălare a picioarelor din cadrul Sfintei Cine, ritual la care participăm și noi în biserica noastră.

Cum pot să-mi recapăt puritatea când ținuta mea spirituală este atinsă uneori de murdăria păcatului?

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video