Evită „EFOS”

Luaţi seama deci să umblaţi cu băgare de seamă, nu ca nişte neînţelepți, ci ca nişte înţelepţi. Efeseni 5:15

În scrierile lui Pavel, găsim ţesut firul autocontrolului, ca fiind o virtute creştină. El scrie: „Voia lui Dumnezeu este sfinţirea voastră… fiecare din voi să ştie să-şi stăpânească vasul în sfinţenie şi cinste” (1 Tesaloniceni 4:3-4). Implicaţia este că trebuie să respectăm legile creaţiunii. Contextul este deseori acela de a evita pofta – adică dorinţa după plăceri ilicite.

Alcoolicii şi dependenţii de droguri recuperaţi au multă înţelepciune în împărtăşirea acestui fel de bătălii fizice. Un alcoolic poate fi „uscat”, adică să nu bea, dar totuşi să aibă o poftă puternică „să se simtă bine” prin băutură. Doar prin supunerea faţă de puterea lui Dumnezeu poate un alcoolic să înveţe adevărata sobrietate şi să obţină victoria. Dar puterea lui Dumnezeu nu este ca o baghetă magică, ce rezolvă orice problemă – vieţuirea în legătură cu Dumnezeu implică alegeri înţelepte în fiecare zi.

Unele dintre aceste alegeri au de a face cu respectarea influenţei puternice a acelor locuri şi oameni care pot atrage o persoană înapoi la băutură. Înseamnă să stai departe de acest fel de oameni şi de locuri. Cei 12 paşi ai recuperării oferă îndemnuri practice pentru clădirea puterii spirituale. Alte alegeri implică participarea într-un grup de recuperare, cum ar fi Alcoolicii Anonimi (AA), ceea ce oferă încurajare şi putere spirituală pentru a face aceşti paşi. AA au un moto ajutător – „Evită EFOS” – care se poate aplica oricărei persoane care caută să trăiască o viaţă creştină pozitivă.

„Evită EFOS” înseamnă „evită să te enervezi, să fii flămând, obosit sau singur”. Mesele neregulate sau sărite au ca rezultat scăderea glicemiei, deseori ducând la iritabilitate şi dezechilibru emoţional. Mânia este o emoţie omenească normală, dar alimentarea şi repetarea motivelor de a fi nervoşi conduc la depresie şi deseori la acţiuni pe care le regretăm. Izolarea de alte fiinţe omeneşti, pentru orice motiv, ne slăbeşte social şi spiritual. Dumnezeu ne-a făcut ca să fim interdependenţi unii de alţii (Geneza 2:18). Când devenim deosebit de obosiţi, cu somn şi odihnă insuficientă, nu mai putem gândi clar. Emoţiile noastre devin mai puţin stabile.

„Evită EFOS” oferă o unealtă practică de autocontrol pentru echilibrul vieţii, pentru că onorează legile trupului.

Cum ai încerca să eviţi EFOS (a deveni enervat, flămând, obosit sau singur)?

Pat B. Mutch

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor