ȚEPUȘ

Îți este greu să arunci cu piciorul înapoi în vârful unui țepuș?
Faptele 26:14

Aceste cuvinte fac parte din mărturia publică a lui Saul din Tars cu privire la interacțiunea sa cu Domnul Isus Hristos, la poarta Damascului. Ele sunt cuvintele spuse de Isus și pe care Pavel le reține foarte bine, deoarece el constată că acestea constituie esența vieții sale spirituale. Experiența sa de apostol se desfășura între cele două coordonate: ale neprihănirii prin credință și lupta sa creștină pentru maturitate și desăvârșire spirituală. În acest context, imaginea țepușului devine cu adevărat relevantă.

Este interesant că, deși Pavel este crescut în tradiția iudaică strictă, Isus folosește o metaforă specifică limbii și culturii grecești. Să fie acesta un indicator al intenției lui Dumnezeu de a-l folosi pe Pavel cu precădere în zona elenă a Imperiului Roman? Aproape sigur că da.

Țepușul era folosit pentru a conduce boii de la un car sau un alt atelaj tras de boi pe traseul dorit de conducător. Atunci când boii aveau tendința de a părăsi drumul ales de conducător, acesta acționa țepușul pentru a face lucrurile să fie redresate.

În mod asemănător, viața apostolului a fost ghidată de anumite suferințe pe care Dumnezeu le-a folosit pentru a-l face să meargă corect pe calea aleasă. El recunoaște că țepușul avea rolul de a-l feri de mândrie și se supunea cu răbdare și încredere îndrumării date lui de Dumnezeu. Dacă sunt uneori motive de durere și disconfort și în viața noastră, acesta ar putea fi semnul unei îndrumări divine spre credință și dependență de Dumnezeu .

 Doamne, deschide-mi ochii să văd drumul pe care vrei să mă conduci și dă-mi discernământul de a deosebi țepușul de care am nevoie, de celelalte dureri inerente. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor