ALZHEIMER SPIRITUAL

Binecuvântează, suflete, pe Domnul și nu uita niciuna din binefacerile Lui!
Psalmii 103:2

Ascultă ediția audio aici.

Raportul Creației din Geneza 1 ne dezvăluie un fapt uimitor: omul a fost creat după chipul lui Dumnezeu, înzestrat cu o capacitate superioară, și anume aceea de a relaționa cu alți semeni și cu Dumnezeu.

Interacțiunea cu alți oameni poate aduce pace, liniște, bucurie, dezvoltare personală, dar nu poate împlini cele mai profunde năzuințe și nici satisface sufletul pe deplin. Numai conexiunea cu Divinitatea împlinește, îmbogățește, înnobilează și dă sens existenței umane. După această comunicare tânjește chiar Dumnezeu (Cum să te dau…? Cum să te predau…? Mi se zbate inima în Mine și tot lăuntrul Mi se mișcă de milă! Osea 11:8) și tot ea este elementul vital, necesar și suficient pentru spiritul uman („Cum dorește un cerb izvoarele de apă, așa Te dorește sufletul meu pe Tine, Dumnezeule!” – Psalmii 42:1).

Textul de azi ne prezintă un nivel mai înalt de relaționare: Dumnezeu este recunoscut ca fiind sursa tuturor binefacerilor. Centrarea pe Domnul și o dependență voluntară de El înlătură vulnerabilitatea din viața omului, riscul de „a uita” binefacerile Sale.

Un caz deosebit semnalat în neuropsihologie, în 1957, este cel al „omului fără amintiri”. Henry Molaison a suferit de o formă gravă de epilepsie, care i-a transformat viața într-un calvar. A fost necesară o intervenție chirurgicală în urma căreia nu a mai fost capabil să-și formeze noi amintiri. Nu a mai recunoscut medicii care l-au operat, nici drumul până la baie, nu mai știa ce a mâncat la ultima masă sau ce a citit. Era blocat în timp… Teribil lucru…

Dar ce zici de boala Alzheimer? Afecțiune cronică a creierului, care distruge memoria, erodează abilitățile intelectuale, ducând la uitare, dezorientare și, în timp, la imposibilitatea desfășurării activităților zilnice.

În același fel, nemulțumirea, lipsa recunoștinței, indiferența față de relația cu Dumnezeu, uitarea modului în care Domnul a intervenit și ne-a binecuvântat duc la atotsuficiență și Alzheimer spiritual. Recunoștința și mulțumirea sunt esențiale, înnoitoare, revigorante și dau viață relației cu Dumnezeu.

 

autor: Luminița Manea

Armoniile vieții sănătoase
Armoniile vieții sănătoase
Sănătatea noastră este un dar de care suntem responsabili. Este un privilegiu, dar este și o luptă pe care trebuie să o dăm în fiecare zi cu acele obiceiuri care nu ne îngăduie să ne bucurăm de viața fericită pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru noi. Dacă vrei cu adevărat să fii sănătos, te așteptăm alături de noi în această călătorie de 366 de zile! Ne dorim ca, la final, viața ta să fie la fel de fericită cum a fost a paraliticului de la Betesda!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor