EFECTUL ROSETO

Încolo, fraților, fiți sănătoși, desăvârșiți-vă, îmbărbătați-vă, fiți cu un cuget, trăiți în pace, și Dumnezeul dragostei și al păcii va fi cu voi.
2 Corinteni 13:11

Ascultă ediția audio aici.

Un studiu realizat pe o perioadă de 50 de ani în Roseto, Pennsylvania, a obiectivat faptul că incidența bolilor cardiovasculare în acest oraș era aproximativ la jumătate față de două orașe vecine, în ciuda faptului că factorii de risc clasici erau aceiași în toate cele trei localități.

Ce anume făcea diferența? Cercetătorii au descoperit că Roseto a fost înființat de un grup foarte unit de imigranți religioși din sudul Italiei. În primii 30 de ani ai studiului, ei au avut relații sociale foarte bune. Așadar, cercetătorii au conturat ipoteza că acest nivel crescut de conectare socială ar putea să-i protejeze pe locuitorii din Roseto de boli cardiovasculare și de deces prematur. Această ipoteză a fost confirmată în anii ’60, când relațiile tradiționale de familie și de comunitate s-au erodat, iar bolile cardiovasculare au avut un trend ascendent, ajungând la același nivel cu celelalte două comunități.

Mai multe cercetări efectuate până în prezent au sugerat că izolarea socială și singurătatea activează anumite structuri din organism ce determină inflamație cronică și stres oxidativ, cu apariția aterosclerozei și a hipertensiunii arteriale.

„Cel care încearcă să trăiască de unul singur nu va avea succes ca ființă umană. Inima lui se ofilește dacă nu răspunde altei inimi. Mintea lui se pipernicește dacă aude doar ecourile propriilor gânduri și nu găsește nicio altă inspirație.” Pearl Buck

„Avem nevoie să ne strângem unii lângă alții într-o perfectă unitate și să ne dăm seama că suntem cumpărați cu sângele lui Isus Hristos din Nazaret. Fiecare să zică: «El Și-a dat viața pentru mine și El dorește ca eu, când trec prin lumea aceasta, să manifest iubirea pe care El a dat-o pe față dându-Se pe Sine pentru mine»” (Mărturii, vol. 9, p. 193).

Fă-ți timp astăzi să vizitezi un om singur, fii promotor al unității bisericii din care faci parte!

 

autor: Larisa-Ramona Dediu

Armoniile vieții sănătoase
Armoniile vieții sănătoase
Sănătatea noastră este un dar de care suntem responsabili. Este un privilegiu, dar este și o luptă pe care trebuie să o dăm în fiecare zi cu acele obiceiuri care nu ne îngăduie să ne bucurăm de viața fericită pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru noi. Dacă vrei cu adevărat să fii sănătos, te așteptăm alături de noi în această călătorie de 366 de zile! Ne dorim ca, la final, viața ta să fie la fel de fericită cum a fost a paraliticului de la Betesda!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor