TOCILARI

Colegii lui Neil au petrecut cinci săptămâni în bibliotecă răsfoind cărți și enciclopedii prăfuite, pentru a scrie o lucrare care valora cincizeci la sută din nota lor finală, în timp ce el studia edițiile mai vechi ale revistelor Sports Illustrated și Mad. A început să râdă când tocilarul clasei l-a întrebat cum mergea cercetarea lui despre obiceiurile de hrănire ale țestoaselor din Galapagos. Râdea în hohote de copiii care cărau acasă grămezi de cărți.

– Nu trebuie să faceți toate astea, le-a spus el. Profesorul nu vrea decât să ne sperie.

În noaptea de dinaintea predării lucrării, era un film bun la TV, așa că Neil s-a bucurat că părinții lui nu știau că avea de scris un raport uriaș. A mâncat popcorn și a băut pe nerăsuflate patru doze de Mountain Dew. A doua zi, toți copiii și-au predat rapoartele de douăzeci de pagini, fiecare cu patruzeci de note de subsol. Neil s-a prezentat cu două pagini scrise cu creionul din ce îi trecuse lui prin cap.

Citește Proverbele 4:5-13

Care este cea mai ușoară modalitate de a trece prin școală?

Vei avea coșmaruri despre școală pentru tot restul vieții tale. Uiți să te duci la ore tot semestrul. Îți uiți cifrul de la dulap. Îți pierzi orarul și o doamnă de la secretariat cu un AK-47 te face să plătești cincizeci de milioane de dolari pentru unul nou.

Școala poate fi înfricoșătoare. Cum poți însă să supraviețuiești acestui coșmar în prezent?

Începe prin a sta treaz. Fii atent și ia notițe în clasă, ca să nu trebuiască să te chinui să înțelegi lucrurile de unul singur! Ascultă-i pe profesori! Râzi la rândul tău de cei care fac mișto de tine că înveți din greu! Fă-ți temele și amintește-ți că, de cele mai multe ori, munca grea este răsplătită.

A fi deștept nu înseamnă a fi tocilar, a memora enciclopedii, a mânca lângă dicționare sau a-i linguși pe profesori. Înseamnă a ști că scopul tău este să eviți capcanele care te împiedică să ajungi la destinație. Înseamnă a găsi cea mai bună cale de a face lucrurile – urmând regulile lui Dumnezeu, respectând limitele stabilite de El cu privire la bine și la rău și îndrumările pe care El le oferă pentru a fi bine, mai bine și cel mai bine.

N-o părăsi [înțelepciunea], şi ea te va păzi; iubeşte-o, şi te va ocroti!
Proverbele 4:6

 

Kevin Johnson
Kevin Johnson
Cu o experiență de lucrător pentru tineret, editor senior de cărți de non-ficțiune și pastor profesor, el este acum consultant de carieră în Minnesota, ajutând oamenii să facă următorii pași îndrăzneți în muncă și viață. Kevin este căsătorit cu Lyn și au trei copii mari.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor