CEL MAI BUN

Emily se uită la nota ei cu un zâmbet strâmb pe buze, apoi se uită în jur să vadă ce note luaseră ceilalți la test. Colegii ei și-au ascuns testele. Știau că luase o notă mai mare. Mereu lua.

Emily a furat testul lui Eric. Era un băiat așa de bun, dar atât de slab la învățătură!

– Dă-mi-l înapoi! a rugat-o Eric, care părea că mai avea puțin și începea să plângă.

Emily i-a zâmbit răutăcios.

– Poate că ar trebui să stai în spatele clasei cu toți drogații, l-a sfătuit ea. Te-ar putea ajuta să înveți. Poate că așa o să treci clasa.

Nu trebuie să te chinui prea mult să găsești oameni care se descurcă mai bine decât tine în toate domeniile. De obicei însă, nu este greu nici să găsești oameni care o duc mai rău sau să observi atunci când ei arată rău, și tu nu.

Citește Psalmii 26:1,2

De unde știi că ai făcut cu adevărat un lucru bun?

Dacă iei cea mai mare notă din clasă, s-ar putea să crezi că ai atins apogeul. Dacă fratele tău este învinovățit continuu pentru toate relele, s-ar putea să fii mulțumit de felul în care te comporți acasă. Sau dacă nu ai la fel de multe cunoștințe biblice ca ceilalți prieteni creștini ai tăi, s-ar putea să ajungi la concluzia că ești leneș.

Atunci când dai un examen, nota este importantă, dar nu spune întreaga poveste – cum ar fi dacă acele cunoștințe îți vor rămâne în minte pe termen lung. Faptul că eviți mânia părinților tăi poate însemna doar că ești bun la a ascunde de ei ceea ce faci. Faptul că te simți mai puțin „spiritual” decât prietenii tăi nu arată dacă ajungi să Îl cunoști pe Dumnezeu mai bine sau nu.

Dacă părerea ta despre tine este modelată de felul în care te raportezi la ceilalți, atunci folosești o unitate de măsură care se schimbă continuu. Și fie vei ajunge să îi strivești pe oameni cu egoul tău uriaș, fie te vei simți mic și lipsit de importanță.

Când Îl lași pe Dumnezeu să măsoare modul în care gândești și acționezi după unitățile de măsură ale Bibliei, vei vedea că mulți suntem departe de ceea ce Dumnezeu vede ca perfect (Romani 3:23). Te simți fericit când reușești să faci ceva cu adevărat bun (Matei 25:21). Totuși, ai grijă la ce țintești și fii convins că același Dumnezeu care îți arată cine ești cu adevărat – binele, răul și urâtul – făgăduiește să te refacă (Romani 14:14).

Atunci poți fi mulțumit de tine însuți fără a-i pune la pământ pe alții.

Cercetează-mă, Doamne, încearcă-mă, trece-mi prin cuptorul de foc rărunchii şi inima!
Psalmii 26:2

 

Kevin Johnson
Kevin Johnson
Cu o experiență de lucrător pentru tineret, editor senior de cărți de non-ficțiune și pastor profesor, el este acum consultant de carieră în Minnesota, ajutând oamenii să facă următorii pași îndrăzneți în muncă și viață. Kevin este căsătorit cu Lyn și au trei copii mari.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor