ALEGERE

Alege din tot poporul oameni destoinici, temători de Dumnezeu, oameni de încredere, vrăjmași ai lăcomiei; pune-i peste popor drept căpetenii peste o mie, căpetenii peste o sută, căpetenii peste cincizeci și căpetenii peste zece.
Exodul 18:21

Experiența electivă a biserici a născut, nu o dată, destul de multe controverse și continuă să nască în continuare. De obicei, persoanele care nu sunt alese în diverse poziții de răspundere, pun sub semnul îndoieli conducerea divină a procesului, dar în situația în care ar fi primit o chemare onorabilă, nimeni nu mai are niciun fel de obiecție. Este ca și când lucrările elective ale bisericii ar fi fost conduse de Duhul Sfânt pentru cei aleși și ca și când oamenii au făcut ce au vrut, după capul lor, pentru cei care au fost trecuți cu vederea.

Moise este delegat de Dumnezeu să facă alegeri în Israel, pentru a oferi poporului ales o structură administrativă. La plecare, Dumnezeu îi transmite și instrucțiunile după care trebuia să decurgă procesul de alegeri. În primul rând, Moise trebuia să ceară referințe despre oamenii cu potențial pentru diferite responsabilități, apoi să distribuie responsabilitățile după cea mai bună lumină. În cursul acestei activități, Dumnezeu îi lumina mintea în timp ce repartiza oamenii și pozițiile de răspundere.

Aparent, lucrarea lui Moise a fost o experiență pur omenească, în fond Dumnezeu așeza pe oameni în diferitele funcții. Dumnezeu conta pe sinceritatea și devotamentul față de adevăr al lui Moise, iar Moise conta pe înțelepciunea și cunoașterea nelimitată a lui Dumnezeu. Iată un proces de alegeri în poporul lui Dumnezeu, care poate fi calificat drept providențial. Nu au fost prea multe contestații, poate numai cele inițiate de Core, Datan și Abiram, dar care nu erau întemeiate, și Dumnezeu S-a ocupat personal de soluționarea lor.

Astăzi, când au loc alegeri în poporul lui Dumnezeu, în ce măsură poate găsi Dumnezeu și pot găsi diversele comitete de lucru oameni competenți, de încredere, vrăjmași ai lăcomiei, care să poată fi chemați în diferite poziții de răspundere sau oameni sinceri și consacrați să poată lucra în comitetele de propuneri prin care Dumnezeu să-Și poată împlini voia?

Doamne, iată care este alegerea mea. Eu Te aleg pe Tine ca Domn peste viața mea și accept rolul și locul pe care Tu mi-l stabilești în planul Tău. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor