ADULTER

Ați auzit că s-a zis celor din vechime: „Să nu preacurvești.”
Matei 5:27

Toate păcatele sunt odioase și respingătoare, dar unele dintre ele sunt percepute ca fiind foarte grave. Printre aceste se numără și adulterul. Există o serie de motive pentru care încălcarea jurământului de fidelitate conjugală este considerată o abatere gravă de la regulile de conviețuire socială. Sigur că reacțiile celor mai mulți oameni față de persoanele adulterine au o motivație emoțională foarte puternică. Mai ales persoanele care știu din propria experiență ce înseamnă să fii trădat, părăsit sau înșelat, la contactul cu știrea despre adulter, sunt răscolite de amintirile dureroase ale întâmplărilor nefericite de altădată. Dar adulterul nu este numai o chestiune de emoții și afectivitate. El înseamnă, mai întâi, un act împotriva lui Dumnezeu și a dragostei Sale atât pentru cei vinovați de adulter, cât și pentru victimele afectate de acest păcat. Scriptura prezintă o mulțime de cazuri și situații în care neascultarea de porunca a șaptea a adus rușine, dezonoare, suferință și pierdere.

Adulterul este o pervertire a iubirii autentice. Sigur că partenerii adulterini se pot măguli cu gândul că relația lor este una de iubire, dar întrebarea se pune: Ce fel de iubire este aceasta? Dacă iubirea lor rănește pe cineva, dacă familia sau familiile lor sunt afectate grav și nenecesar de aventura lor amoroasă, atunci aceasta poate să fie numită oricum numai dragoste nu, pentru că dragostea adevărată nu face rău aproapelui. Ea nu rănește, ci vindecă. Ea nu aduce blestem și ocară, ci binecuvântare, onoare și respect.

Adulterul presupune foarte multă pasiune, dar ce fel de pasiune este aceasta? Există cauze nobile care cer entuziasm și energie efervescentă, dar relația nelegiuită nu se numără printre acestea.

Un număr de capitole din cartea Proverbelor lui Solomon înfierează desfrânarea ca fiind un flagel lamentabil al societății. În forme didactice specifice timpului său, Solomon optează pentru o educare corectă a tineretului în privința purității morale. Nu este lipsit de importanță faptul că în imediata apropiere a Proverbelor este Cântarea cântărilor, în care iubirea autentică este ridicată la rangul de înaltă virtute morală.

Doamne, eu optez pentru ceea ce este curat, nobil și sfânt. Păzește-mi inima mai mult decât orice pentru că din ea ies izvoarele vieții. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor