Timotei – disciplină personală

Fii cu luare aminte asupra ta însuţi şi asupra învăţăturii pe care o dai altora; stăruieşte în aceste lucruri, căci dacă vei face aşa, te vei mântui pe tine însuţi şi pe cei ce te ascultă. 1 Timotei 4:16

Unul dintre cei mai apreciaţi pedagogi moderni spunea că reuşita personală depinde de timpul şi interesul acordat dezvoltării de sine. Formula propusă de acesta este ca 50% din timp şi atenţie să fie concentrate asupra motivelor, obiectivelor şi realizărilor personale, 30% să fie acordate înţelegerii şi adoptării obiectivelor instituţiei şi conducerii acesteia şi numai 20% să fie alocat conducerii şi supravegherii altora. Acest sistem de conducere bazat pe supravegherea de sine se va dovedi foarte eficient pe termen lung.

Apostolul Pavel îl sfătuieşte pe Timotei să-şi ia timp suficient pentru a se verifica pe sine. Disciplina personală este primul lucru important pentru un tânăr conducător. Câtă vreme atenţia este îndreptată în mod critic asupra sinelui, calitatea lucrării personale este în mod sigur corespunzătoare, dar atunci când disciplina personală slăbeşte sau este trecută cu vederea, începe să se instaleze rutina, stagnarea şi regresul personal.

Supravegherea de sine nu este necesară şi posibilă doar pentru tineri. La fiecare stadiu de dezvoltare, aceasta este importantă şi obligatorie. Cineva poate fi proaspăt şi eficient în limita condiţiei personale, până la adânci bătrâneţi, în timp ce unii pot ajunge la capătul dezvoltării foarte de timpuriu. Bine spunea cineva că unii oameni mor foarte de tineri şi aşteaptă până la bătrâneţe să se găsească cineva să-i îngroape. Lui Timotei nu trebuia să i se întâmple aşa ceva.

Succesul la un pas de tine:

Timpul şi energia cheltuite cu dezvoltarea personală se vor deconta în mod generos prin competenţa şi sporul în slujirea altora.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor