Toma – dovezi și credință

„Tomo” i-a zis Isus, „pentru că M-ai văzut, ai crezut. Ferice de cei ce n-au văzut, şi au crezut. ” Ioan 20:29

Toma era omul pe care cu greu l-ai fi putut face să se entuziasmeze de ceva. După măsura lui, entuziasmul era ceva rău, care trebuia ocolit. Optimismul era un lucru străin pentru el. Lumea era prea tristă şi viaţa prea serioasă pentru a-şi permite să fie vesel. Era un adevărat sacrilegiu să se ia după nălucirile fraţilor săi, care păreau ieşiţi din minţi la gândul că II văzuseră pe Domnul înviat. Asta era prea de tot.

Când Domnul S-a arătat din nou peste o săptămână şi Toma era de faţă, poziţia sa de credincioşie fermă faţă de propriile convingeri a cedat cu greu în faţa evidenţelor. A fost nevoie de argumente concludente pentru a putea accepta realitatea învierii Domnului. Toma a verificat personal semnele răstignirii. După ce au fost administrate toate probele, Toma a făcut o declaraţie fundamentală nu numai pentru credinţa şi viaţa sa, ci şi pentru posteritate. El a afirmat deschis dumnezeirea lui Hristos şi a acceptat definitiv domnia lui Dumnezeu peste viaţa sa.

Demersul spiritual al lui Toma a fost lent, dar fără oscilaţii, căderi şi reveniri spectaculoase, ca în cazul lui Petru, de exemplu. Toma a înaintat încet, dar sigur pe calea credinţei. Adesea a fost ultimul care a trecut probele de verificare, dar odată trecute, el a rămas consecvent şi credincios convingerilor personale.

Deoarece Toma a ajuns la această maturitate a credinţei, Hristos a făcut o declaraţie valabilă pentru toţi întârziaţii din împărăţie şi pentru toţi cei diferiţi de ei. Este loc pentru toate categoriile de credincioşi, dar credinţa rămâne ceea ce a fost dintotdeauna – acceptarea lucrurilor pe baza făgăduinţei lui Dumnezeu.

Succesul la un pas de tine:

Dacă te convingi încet, Dumnezeu are răbdare să-ţi arate toate argumentele credinţei, dar mai ferice de cei care cred pur şi simplu.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor