Irod – întrebări fără răspuns

I-a pus multe întrebări; dar Isus nu i-a răspuns nimic. Luca 23:9

Hristos nu a răspuns la toate întrebările care I s-au pus, nici când era liber şi nici când se afla sub ameninţarea cu moartea. El a ales uneori să tacă. În prorocia din Isaia 53, Mesia era prezentat ca un miel pe care-l duci la măcelărie şi ca o oaie mută în faţa celor ce o tund.

Probabil că Irod a fost mirat de comportamentul ciudat al Acestui condamnat, dar întrebările sale nu se calificau pentru a primi un răspuns. Mintea lui Irod nu era pregătită pentru un dialog folositor sau aducător de lumină. Întrebările sale erau mai degrabă izvorâte dintr-o curiozitate vinovată decât din dorinţa de a afla adevărul.

În dialogul dintre Dumnezeu şi om, intervin adesea sincope în care Dumnezeu tace şi aşteaptă. Tăcerea Sa poate fi un semn al neplăcerii şi dezacordului în ce priveşte cursul actual al lucrurilor. Alteori tăcerea Sa este un răspuns negativ la cererile noastre.

Dacă întrebările noastre intră în categoria celor despre care Pavel îi scria lui Timotei ca fiind întrebări nebune, nu este de mirare că Dumnezeu nu ne răspunde, din moment ce oamenii Săi nu se califică pentru acest lucru.

Evanghelistul Luca este explicit atunci când spune că Irod şi ostaşii săi s-au purtat cu dispreţ faţă de Isus din Nazaret şi L-au umilit în mod josnic. În aceste condiţii, răspunsurile Mântuitorului la întrebările lui Irod nu ar fi avut niciun alt sens decât ca nişte mărgăritare înaintea porcilor. În consecinţă, Hristos a ales tăcerea, pentru că acum ea era de aur. Acest comportament a adăugat o măsură de demnitate şi măreţie vieţii Sale de excepţie.

Succesul la un pas de tine:

Uneori tăcerea este de aur, alteori vorbirea este de aur. Este important discernământul de a face deosebirea între cele două.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor