Ezechiel – armonia sistemelor

Înfăţişarea acestor roţi şi materialul din care erau făcute păreau de crisolit şi toate patru aveau aceeaşi întocmire. Înfăţişarea şi alcătuirea lor erau de aşa fel încât fiecare roată părea că este în mijlocul unei alte roţi. Ezechiel 1:16

Aceasta viziune a lui Ezechiel le-a dat mult de lucru atât teologilor, cât şi cititorilor de toate felurile. Fiecare cititor poate vedea în acest text ceea ce doreşte sau ceea ce îl interesează. Probabil că, pentru unii, această viziune profetică nu poate transmite nimic inteligibil, în timp ce pentru alţii este o sursă nesecată de inspiraţie şi meditaţie. Noi vom privi această imagine profetică pentru a căuta să înţelegem ceva despre Dumnezeu şi lucrarea Sa.

Ezechiel sesizează o anumită simetrie şi similitudine a celor patru roţi, ceea ce sugerează că modul de organizare specific lui Dumnezeu este marcat de aceste trăsături caracteristice. Simetria şi asemănarea sunt regăsite în toate sistemele de organizare ale materiei; fie minerale, plante, animale, oameni sau sisteme sociale.

Când vrea să descrie materialul din care sunt făcute roţile, Ezechiel nu are cuvintele specifice şi încearcă asemănări cu cele cunoscute. El se mulţumeşte să ne spună că roţile păreau de crisolit. Această piatră preţioasă de culoare verde-oliv, cu tentă luminoasă sugerează caracterul nepământean al acelor alcătuiri.

Ceea ce ne atrage însă în mod deosebit atenţia este organizarea sistemului cercurilor concentrice, de roată în roată. Forma preferată de Dumnezeu în organizarea materiei este aceea de orbită circulară. Galaxiile, sistemele stelare şi cele planetare sunt organizate după acest model. Şi când coborâm în lumea atomică regăsim acelaşi model circular.

Succesul la un pas de tine:

Încearcă să zăboveşti mai mult în faţa diverselor aspecte ale creaţiei lui Dumnezeu şi lasă-te uimit de frumuseţea, armonia şi complexitatea lucrării Sale. Vei găsi motive temeinice de adoraţie.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor