Bat-Șeba – doliu autentic

Nevasta lui Urie a aflat că bărbatul ei murise şi a plâns pe bărbatul ei. 2 Samuel 11:26

Nu la voia întâmplării scriitorul inspirat notează faptul că nevasta lui Urie a fost în doliu după bărbatul ei, atunci când a aflat că acesta murise. Este foarte posibil să nu-l fi adus acasă la Ierusalim, ca să-l înmormânteze cu toată cinstea pe care ar fi meritat-o. Ceremonia de înmormântare a celor căzuţi pe front era simplă şi austeră. Dar durerea Bat-Şebei era cât se poate de autentică. Ea nu a mai avut ocazia să-l vadă şi să se mai îngrijească personal de o ceremonie pe măsura respectului pe care i-l datora. Acesta fusese bărbatul ei, adevăratul ei bărbat, şi durerea pierderii lui era cât se poate de serioasă. Manifestarea acestei dureri a fost remarcată de scriitor şi consemnată ca atare.

Doliul poate fi adesea doar o tradiţie goală de sens, doar un comportament menit să ia privirea oamenilor; mai mult o piesă de teatru bine jucată, decât simţăminte autentice exprimate în mod corespunzător. Dar Bat-Şeba nu dorea să impresioneze pe nimeni prin doliul ei. Durerea sa era adevărată şi exprimarea ei era decentă şi de bun-simţ.

Soţia lui Urie Hititul a trăit alături de un bărbat cu adevărat de valoare. Corectitudinea şi forţa caracterului lui inspirau încredere şi siguranţă familiei sale. Acum când acesta nu mai era, toate favorurile împărăteşti nu puteau înlocui pierderea. Această frumoasă şi tânără văduvă ţinea cu tot dinadinsul ca lumea să ştie că a avut parte de un soţ demn şi care merita tot respectul şi preţuirea. Ea avea nevoie de timp pentru a se vindeca de pierdere, înainte de a face alte planuri.

Succesul la un pas de tine:

Ce poate face un doliu să fie o autentică trăire de durere? Nu judeca pe alţii de făţărnicie, şi nu vei fi judecat nici tu!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video