Nabal – descendență și degenerare

Numele acestui om era Nabal… era aspru şi rău în faptele lui. El se trăgea din Caleb. 1 Samuel 25:3

Caleb fusese un adevărat erou. Faptele sale de arme şi calităţile sale de om excepţional l-au recomandat să fie unul dintre cei doi bărbaţi care au avut favoarea să intre în Canaan. Întreaga lor generaţie a pierit în pustie. Colegul său Iosua a urmat după Moise la conducerea lui Israel, iar Caleb era oricând disponibil să poarte o mare răspundere. Dar raportul vieţii sale a rămas cu atât mai frumos cu cât el nu a primit niciodată o asemenea chemare.

Nabal era unul dintre urmaşii lui Caleb, dar viaţa şi faptele lui erau departe de a face dovada acestei descendenţe. El degenerase în mod foarte serios şi se remarca prin răutate, zgârcenie şi agresivitate. Se pare că numele său sugera o formă de alienare mintală, iar comportamentul său ţinea neapărat să confirme acest lucru.

Atunci când oamenii lui David au sperat să primească un semn de bunăvoinţă şi recunoştinţă pentru bunele servicii pe care le aduseseră avutului său, Nabal a izbucnit într-o criză de nebunie, care l-a determinat pe David să întreprindă o acţiune de pedepsire exemplară. Lucrurile ar fi sfârşit foarte prost pentru bietul urmaş al lui Caleb dacă nu ar fi avut de la Dumnezeu o soţie de o nobleţe dezarmantă.

Dacă lucrurile ar fi evoluat aşa cum se porniseră, acest om ingrat şi-ar fi primit lecţia de disciplină meritată. El era responsabil pentru situaţia în care ajunsese din cauza delăsării şi a lipsei de ordine în viaţa personală.

Succesul la un pas de tine:

Cât de departe crezi că poate ajunge cineva care alunecă pe toboganul răutăţii sistematice? Cum fiinţa umană este capabilă să facă mai mult rău decât îşi poate ea însăşi imagina, rezistă în faţa acestei curiozităţi!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor