Saul – noblețea de la început

S-au găsit însă şi oameni răi, care ziceau:„Ce ne poate ajuta acesta?” şi l-au dispreţuit şi nu i-au adus niciun dar. Dar Saul s-a făcut că nu-i aude. 1 Samuel 10:27

Pentru o vreme, Saul a reuşit să facă faţă provocărilor la care funcţia sa publică îl expuneau. În această poziţie, el trebuia să se confrunte i ii nemulţumiri, critici şi opoziţie. Acestea sunt un lucru dat pentru orice conducător, şi Saul nu le putea evita. Aşa că el s-a făcut că nu-i nude.

Pentru început, lucrurile nu erau rele deloc. Saul a reuşit să-şi creeze imaginea publică a unui bărbat nobil, răbdător şi înţelept, împreună ni statura sa impunătoare, aceste trăsături de caracter au făcut o bună impresie. Poporul se putea chiar felicita că are în frunte un asemenea conducător.

O singură problemă nu a înţeles Saul, şi anume că nobleţea autentică nu se construieşte doar printr-o singură reuşită. Este nevoie de repetiţii lungi şi obositoare până când un gest sau un comportament devine trăsătură de caracter specifică şi stabilă. Păcat că Saul nu avea această disponibilitate. Caracterul se formează cu migală şi trudă, iar Saul era nerăbdător şi impulsiv. Pentru câteva momente a reuşit să treacă examenul provocării publice şi ar fi avut toate şansele să continue cu succes, dar nu a fost aşa.

Dispreţul oamenilor răi, care l-au nesocotit pe alesul poporului şi s-au manifestat cu ostentaţie publică, a rănit adânc inima împăratului înscăunat de curând. Ceea ce avea să-i distrugă viaţa şi liniştea sufletească era teama că cineva ar putea să-l ignore şi să-i ia locul. Nobleţea de la început avea să-l părăsească dureros de repede.

Succesul la un pas de tine:

Care dintre calităţile tale personale ar avea nevoie de maturizare şi stabilitate? Pregăteşte-te pentru acţiuni pe termen lung, dacă ai în vedere dezvoltarea caracterului.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video