Tola – ani de stabilitate

După Abimelec, s-a sculat Tola, fiul lui Pua, fiul lui Dodo, bărbat din Isahar, ca să izbăvească pe Israel; el locuia la Şamir, în muntele lui Efraim. Tola a fost judecător în Israel douăzeci şi trei de ani, apoi a murit şi a fost îngropat la Şamir. Judecători 10:1-2

Nu avem niciun fel de apreciere sau evaluare a celor douăzeci şi trei de ani ai domniei lui Tola. Probabil că nimic important nu a avut loc în acest interval de timp. În tăcerea acestui raport istoric se ascunde o lecţie de mare valoare practică. Suntem curioşi să ştim cum a reuşit acest judecător să menţină lucrurile în ordine? In tot cursul acestor ani şi al următorilor încă douăzeci şi doi, sub Iair, idolatria a fost ţinută la distanţă. Aceasta înseamnă că Tola a făcut ceva foarte bun pentru a păstra calitatea vieţii religioase a lui Israel.

Ştim din practică faptul că poporul se plictiseşte repede şi caută imediat ceva cu care să-şi umple timpul. Tola nu a lăsat lucrurile să ajungă atât de departe. El s-a gândit ce lucruri şi programe noi să mai dezvolte, pentru a împlini nevoia de creştere a poporului.

Timpul de linişte din decursul domniei lui Tola a fost un timp de dezvoltare şi prosperitate. El a făcut ca viaţa zilnică a poporului să aibă sens. A oferit satisfacţii pentru cei harnici şi a încurajat pe cât mai mulţi să fie activi şi folositori. Munca zilnică poate fi o bună recompensă pentru ea însăşi, iar pe deasupra aduce bogăţie şi bunăstare. Cu siguranţă că Tola a acordat atenţie şi sărbătorilor, pe care le-a făcut adevărate ocazii de bucurie, descătuşare şi refacere. Echilibrul dintre muncă şi odihnă este unul din cele mai simple, dar eficiente secrete ale reuşitei.

Succesul la un pas de tine:

Cum depăşeşti blazarea şi rutina, care ar putea aduce plictiseală? Dacă eşti creativ, apucă-te de treabă, dacă nu eşti creativ, caută un colaborator creativ şi formează o echipă!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor