Ghedeon – reformă și prevedere

Ghedeon a luat zece oameni dintre slujitorii lui şi a făcut ce spusese Domnul, dar fiindcă se temea de casa tatălui său şi de oamenii din cetate, a făcut lucrul acesta noaptea, nu ziua. Judecători 6:27

Înainte de a-l elibera pe Israel de sub dominaţia străină, trebuia făcută o reformă internă. De fapt, starea de decădere religioasă şi morală era motivul slăbiciunii în faţa popoarelor din jur. Ne putem da seama de seriozitatea lucrurilor atunci când ne gândim la reacţia oamenilor din cetate care, sculându-se dimineaţa şi constatând că altarul lui Baal fusese dărâmat, au cerut pedeapsa cu moartea pentru cel care săvârşise fapta. Mintea lor era atât de înstrăinată de Dumnezeu, încât nu mai puteau face distincţie între bine şi rău. Obiceiurile lor idolatre ajunseseră aşa de înrădăcinate, încât reforma lui Ghedeon i-a iritat cumplit.

Este interesantă intervenţia tatălui lui Ghedeon, care încearcă să le activeze oamenilor răsculaţi mintea sănătoasă, provocându-i să-l lase pe Baal să se apere singur, dacă tot era dumnezeu. Subit, interesul oamenilor pentru acest subiect încetează, deoarece năvălitorii se pregă-i eau să vină din nou, şi ei trebuiau să fugă.

Reforma lui Ghedeon este făcută noaptea. El ştia ce trebuie făcut, dar s-a temut de reacţia oamenilor. Probabil că şocul unei mişcări energice din partea lui Ghedeon l-ar fi scutit de neplăceri, dar el alege discreţia şi se poartă prevăzător. Încearcă linia de minimă rezistenţă, căutând efecte maxime cu pierderi minime. Pentru acest stadiu, măsura este bună. Confruntarea deschisă nu putea fi evitată prea mult timp, dar până la ea, discreţia era necesară.

Succesul la un pas de tine:

Poţi aprecia întotdeauna nivelul de prevedere de care ai nevoie? Paşii mici şi siguri sunt de preferat în locul celor mari şi greşiţi. Păşeşte bine şi mergi sănătos!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor