Balac – nemulțumire ieftină

Balac s-a aprins de mânie împotriva lui Balaam; a bătut din mâini şi a zis lui Balaam: „Eu te am chemat să-mi blestemi vrăjmaşii, şi iată că de trei ori tu i-ai binecuvântat!” Numeri 24:10

În această situaţie, Balac a dat dovadă de o voinţă mai puternică decât era nevoie. El îi cerea unui profet să-i împlinească dorinţa şi ambiţiile. Era dispus să plătească bani grei şi aştepta ca serviciile să fie pe măsură. Atunci când lucrurile nu s-au întâmplat conform aşteptărilor sale, Balac a fost nemulţumit şi i-a adresat reproşuri grele lui Balaam.
Balac avea o mulţime de dumnezei străini, dar nu pierduse întru totul cunoştinţa Viului Dumnezeu. El ştia că Israel era poporul ales, dar ţinea morţiş să-L determine pe Dumnezeu să-Şi lepede poporul. Când planul acesta nu a reuşit, a fost profund indignat.

Această supărare era cu totul neîndreptăţită. Voinţa lui se ridica împotriva şi mai presus de voinţa lui Dumnezeu. Lucrul acesta nu era numai imoral, dar şi dăunător. Rezultatele impunerii voinţei personale împotriva voii lui Dumnezeu au constituit o sursă de prejudicii serioase pentru toate părţile implicate.

Finalul acestei istorii este trist pentru toţi. Israel avea să piardă zeci de mii de tineri. Moab şi Madian aveau să fie ucişi pentru implicarea lor în acest conflict nenecesar, iar Balaam avea să fie omorât de armata lui Israel la luarea în stăpânire a cetăţii lui de reşedinţă.

Dumnezeu şi voia Sa au suveranitatea asupra lucrurilor. Nemulţumirea cu privire la neîmplinirea dorinţelor personale este subţire şi neîntemeiată, deoarece scopul lui Dumnezeu este întotdeauna mai bun şi mai folositor pentru toată lumea.

Succesul la un pas de tine

:

Poţi să-ţi dai seama când nemulţumirile tale sunt neîntemeiate? îndreaptă lucrurile la timp pentru a evita pierderi ruşinoase!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video