Iosif – favoruri părintești

Frații lui au văzut că tatăl lor îl iubea mai mult decât pe ei toţi şi au inceput să-l urască. Nu puteau să-i spună nicio vorbă prietenească. Geneza 37:4

Atmosfera din familie este un mediu foarte dinamic. Sunt motive aparent minore care pot determina un curs negativ foarte serios. Atunci când copiii încep să vadă că unul dintre ei este favoritul unuia dinitre părinţi, nu trece mult până când furtuna se dezlănţuie. Familia lui lacov a fost devastată de-a binelea de acest rău al părtinirii.

Iosif era fiul Rahelei, faţă de care lacov avea o simpatie evidentă. Această înclinaţie s-a accentuat şi mai mult odată cu dispariţia Rahelei. Iosif a primit toată grija şi tandreţea alocate cândva mamei sale. Acest lucru nu a putut rămâne nici neobservat şi nici fără efect asupra celorlalţi copii din casă. Poligamia lui lacov îşi avea şi ea contribuţia la crearea acestei stări de lucruri, dar mărul discordiei nu era neapărat acesta.

Tratamentul preferenţial a ieşit şi mai mult în evidenţă şi a atins punctul critic atunci când Iosif a primit o haină deosebită, prin care favoarea specială a tatălui era cât se poate de clară. Nu este de mirare că fraţii lui au început să-l urască şi nu puteau să-i spună nicio vorbă bună. Cu timpul, această tensiune a luat proporţii uriaşe, până când fraţii au luat hotărârea să-l elimine definitiv. Bineînţeles că vânzarea sa ca rob în Egipt nu a închis acest capitol, iar lacov avea să plătească scump preferinţele sale părinteşti. Ce bine însă că Dumnezeu stăpâneşte amplu peste defectele şi greşelile oamenilor!

Succesul la un pas de tine:

Ce preferinţe personale ar putea crea dificultăţi celor din jurul tău? Fii conştient că tendinţa de părtinire ne paşte pe toţi. Ia în calcul urmările incalculabile ale acestui lucru şi ia măsuri de precauţie când e vorba să-ţi arăţi preferinţele!

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor