Exersează-ți mintea

Toți cei ce se luptă la jocurile de obște, se supun la tot felul de înfrânări. Și ei fac lucrul acesta ca să capete o cunună care se poate veșteji: noi să facem lucrul acesta pentru o cunună care nu se poate veșteji. Eu deci, alerg, dar nu ca și cum n-aș ști încotro alerg. 1 Corinteni 9:25-26

Stan fusese bolnav timp de câteva luni. Țintuit la pat de o infecție dureroasă. Inevitabilul cerc vicios al slăbiciunii a urmat când și-a pierdut atât puterea fizică, cât și cea emoțională. Într-o zi, în timp ce mi se plângea că era disperat că nu va mai putea să lucreze vreodată în grădina lui dragă, i-am sugerat: „Stan, Creatorul a pus în corpurile noastre puteri vindecătoare extraordinare. Începe să mergi pe jos câteva minute, de două ori pe zi, și vei fi uimit de ce se întâmplă.”

După o lună. Stan a venit la mine foarte entuziasmat. Lucrase în grădină și putea din nou să se aplece și să plivească! Când l-am întrebat cum avusese loc această schimbare, el mi-a explicat: „Am mers pe jos un sfert de milă, de două ori pe zi, o vreme, apoi am mărit distanța treptat și acum sunt din nou normal!”

Dictonul „folosește-l sau îl pierzi” se aplică evident puterii fizice, dar ce putem spune despre puterea mintală sau spirituală? Cercetările recente ale Universității California din Los Angeles arată ceea ce mulți au simțit că se aplică minții: exercițiul regulat întărește puterile minții. Când au fost examinate, la autopsie, celulele nervoase ale celor care jucau bridge au fost mult mai sănătoase decât ale celor care, în timpul lor liber, jucau bingo. Un copil de grădiniță poate juca bingo, dar jocul de bridge cere o analiză continuă și luare de decizii.

Pavel folosește exemplul atletului, ca să descrie viața sa spirituală. Dacă vrei să învingi în alergare, trebuie să te autodisciplinezi. Pavel spune: „Mă lupt cu pumnul, dar nu ca unul care lovește în vânt. Ci mă port aspru cu trupul meu și-l țin în stăpânire, că nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat” (1 Corinteni 9:26-27).

Îți poți extenua trupul când te pregătești pentru un eveniment sportiv, dar îți exersezi și mintea când e vorba de studiu biblic?

Dacă citești Biblia superficial, creierul tău nu funcționează și poate fi ca și cum ai juca bingo – cuvintele îți trec prin minte fără să lase un impact real. Totuși, dacă ai la dispoziție mai multe traduceri ale Bibliei, citește contextul, caută materiale ajutătoare și discută apoi ceea ce ai găsit, căci atunci îți exersezi mintea. Alergi ca și cum ai ști ce ai înainte!

Ți-ai exersat creierul astăzi cu studiul profund? Ce altceva ai putea face, ca să te asiguri că alergi „înainte, ca să termini cursa”?

Edwin H. Krick

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video