A durva ember jó modorúvá lesz

„A szeretet képmutatás nélkül való legyen. Iszonyodjatok a gonosztól, ragaszkodjatok a jóhoz,” (Rm 12:9)

A gyakran ismételt szokások alakítják a jellemet. Gyermekek, akik megengedik maguknak, hogy durván beszéljenek egymással, és hogy udvariatlanok legyenek otthon, olyan szokásokat alakítanak ki, melyekhez későbbi életük során is ragaszkodni fognak, és amelyeket nagyon nehéz lesz legyőzni. Nem mutatnak istenfélelmet. Nem tanúsítanak jellembeli kifinomultságot; magatartásuk goromba lesz, minden előzékenységet és minden jó modort nélkülöző, mindez pedig hatással lesz otthoni neveltetésükre. A gyermekek viselkedéséből az idegenek ki tudják olvasni, mint egy nyitott könyvből, az otthoni életük történetét. Kiolvassák belőle az elvégezetlenül hagyott kötelességeket, a gondosság és odaadás hiányát, az erőszakosságot, bosszússágot, türelmetlenséget; azok pedig, akik istenfélelmet tanúsítanak, cselekedeteikben és szavaikban megmutatják, hogy olyan otthonuk van, ahol ápolják a szeretetet, ahol békesség van, ahol türelem uralkodik, ahol az élet legapróbb részletére is odafigyelnek, és ahol mindenki kötelességének tekinti, hogy örömet szerezzen a másiknak…

Szeretnétek-e mindnyájan a mennyei család tagjaivá válni? Törekszetek-e otthoni életetek folyamán arra, hogy alkalmassá váljatok az Úr családjának tagjaivá lenni? Ha igen, akkor tegyétek boldoggá otthoni életeteket a kölcsönös önfeláldozás által. Ha azt akarjuk, hogy Jézus az otthonunkban legyen, akkor csakis kedves szavak hangozzanak el ott! Isten angyalai nem lakoznak olyan otthonban, ahol versengés és viszály van. Ápoljátok a szeretet, békességet, a keresztény udvariasságot, és angyalok lesznek a vendégeitek. (The Youth’s Instructor, April 14, 1886.)

Ha a gyerekek és fiatalok otthon kedvességre és udvariasságra törekszenek, akkor a gondosság bennük élő szokásukká alakul. A mindennapi előzékenység következtében mindig előzékenyek lesznek. Az otthon az a hely, ahol gyakorolni kell az önmegtagadást és a család minden tagja iránti figyelmességet; ahogyan most együtt van a mennyei család, úgy fognak a most elszórt földi családok egyesülni a mennyei otthonban. (The Youth’s Instructor, April 14, 1886.)

Ellen White
Ellen White
A “Sons and Daughters of God” napi áhítatos könyv idézeteit Ellen G. White tapasztalatokban gazdag életéből és az isteni kinyilatkoztatások által megvilágosított szívének gondolatokból gyűjtöttük össze. Számára minden keresztény Isten fia vagy leánya, akik előtt korlátlan lehetőségek tárulnak fel, és Isten angyalai kísérik, hogy őrizzék és vezessék őket. Fáradhatatlan és ihletett írói tollából folyamatosan áradtak a bátorító, tanácsadó, oktató és felvilágosító üzenetek, ezekből továbbítunk néhányat.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor