Az egyetlen valódi kincs: az igaz jellem

„Korall és kristály említni sem való, a bölcsesség ára drágább a gyöngyöknél.” (Jób 28,18)

„Az isteni hasonlóság szerint kiformálódott jellem az egyetlen kincs, amelyet elvihetünk ebből a világból a következőbe. Akik e világon Krisztus irányítása alatt állnak, minden egyes isteni tulajdonságot magukkal visznek a mennyei hajlékokba. És a mennyben állandóan alakulni, fejlődni fognak…

Az értelmi képesség és tehetség nem azonos a jellemmel. Ezek gyakran éppen olyanok birtokában vannak, akiknek hibás a jellemük. A hírnév sem egyenlő a jellemmel. A jellem a lélek milyenségét mutatja meg, s a viselkedésben nyilatkoztatja ki magát.

Az igaz jellem sokkal értékesebb tőke, mint az arany vagy ezüst. A nemes jellemű ember nem esik pánikba, nem rémítik meg a kudarcok, és ama napon, amikor a földi javak félresöpörtetnek, gazdagon megjutalmaztatik. 

Becsületesség, szilárdság, állhatatosság azok a tulajdonságok, melyeket mindenkinek ki kell alakítania magában és gyakorolnia kell, mert ezek olyan hatalommal ruháznak fel, amely erőssé tesz, hogy jót cselekedjünk, ellenálljunk a gonosznak, és elviseljük a megpróbáltatásokat.

A jellem erősségét az akaraterő és az önuralom adja. Sok fiatal összetéveszti az erős, ellenőrizhetetlen szenvedélyt az erős jellemmel, de az igazság az, hogy akit a szenvedélyei uralnak, gyenge ember. Az ember valódi nagyságát és nemességét azzal lehet lemérni, mennyire ura érzéseinek, nem pedig érzelmeinek hatalmával, melyek őt uralják. Az a legerősebb ember, aki – miközben érzékeny a durva bánásmódra – mégis türtőzteti magát, uralja szenvedélyét, és megbocsát ellenségeinek. Ha a fiatalok a nemes jellemet és szeretetreméltó viselkedést olyan fontosnak tartanák, mint amilyen fontos számukra a világ divatjának utánzása az öltözködésben és viselkedésben, akkor százakat látnánk ott, ahol ma egy van: sokan élnének tevékeny életet, felkészülten arra, hogy jó befolyást gyakoroljanak a társadalomra.” (Child Guidance [Gyermeknevelés], 161–162. o.)

Ellen White
Ellen White
A "Maranatha" áhítatos könyv 1976-ben jelent meg először a White Estate gondozásában, majd 2005-ben érte el a magyar olvasóközösséget Egervári Dezső fordításában. A könyv Ellen G. White ihletett írásaiból válógatva, a Krisztus viszajövetele utáni hő vágyat mutatja be, hasznos tanácsokkal és figyelmeztetésekkel összekötve.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor