A második angyal üzenete

„És más angyal követé azt, mondván: Leomlott, leomlott Babilon, a nagy város! Mert az ő paráznaságának haragborából adott inni minden pogány népnek.” (Jel 14,8)

„A második angyal üzenete először 1844 nyarán hangzott fel, és akkor elsősorban az Egyesült Államok egyházaira vonatkozott. Az ítéletre való figyelmeztetés is ott szólalt meg a leghangosabban; ott talált a legnagyobb visszautasításra
is, és az egyházak hanyatlása ott volt a legrohamosabb. A második angyal üzenete azonban 1844-ben még nem vált egészen valóra. Az egyházakban abban az időben erkölcsi romlás volt tapasztalható, mert nem fogadták be az adventüzenetben hirdetett isteni igazságot. De a bukás még nem volt teljes. Mivel azonban továbbra is elvetették a különösen arra az időre szóló igazságot, egyre mélyebbre süllyedtek. Azonban még mindig nem jelenthető ki, hogy »leomlott… Babilon… mert az ő paráznaságának haragborából adott inni minden pogány népnek«. Babilon még nem itatott meg minden népet. (…)

Istennek még vannak gyermekei Babilonban. A büntető ítélet végrehajtása előtt e hűségeseket ki kell onnan hívni, hogy ne legyenek részesek Babilon bűneiben, és ne érjék őket a Babilont sújtó csapások.” (A nagy küzdelem, 389., 604. o., Korszakok nyomában, 347–348., 538. o.) „Elesett Babilon, mert paráznaságának haragborából megitatott minden népet. Mi ez a bor? Hamis tantételei. A negyedik parancsolat szombatja helyett egy hamis nyugalomnapot adott a világnak, és megismételte azt a hazugságot, amit Sátán először Évának mondott el Édenben: a lélek természetes halhatatlanságát. Sok hasonló jellegű tévedést terjesztett, »tanítván olyan tantételeket, amelyek embereknek parancsolatai«. A világ figyelmeztetésének utolsó nagy munkájában két külön felhívás hangzik az egyházak felé. A második angyal üzenete: »Elesett, elesett Babilon, a nagy város, mert paráznasága haragborából inni adott minden népnek. « És a harmadik angyal üzenetének hangos kiáltásakor szózat hallatszik a mennyből, amely ezt mondja: »Fussatok ki belőle, én népem, hogy ne legyetek részesek bűneiben, és ne kapjatok az ő csapásaiból, mert bűnei az égig hatottak, és Isten megemlékezett törvényszegéseiről.«” (HNA Biblia-kommentár VII., 985. o.)

Ellen White
Ellen White
A "Maranatha" áhítatos könyv 1976-ben jelent meg először a White Estate gondozásában, majd 2005-ben érte el a magyar olvasóközösséget Egervári Dezső fordításában. A könyv Ellen G. White ihletett írásaiból válógatva, a Krisztus viszajövetele utáni hő vágyat mutatja be, hasznos tanácsokkal és figyelmeztetésekkel összekötve.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor