Mások megmentéséért élni

„Mondta pedig mindenkinek: Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét mindennap, és kövessen engem.” (Luk 9,23)

„A bűn, amelyet olyannyira melengetünk, amely elválaszt bennünket Istentől, és a legtöbb lelki betegség oka: az önzés. Semmilyen más úton nem térhetünk vissza az Úrhoz, csakis lemondással. Bár magunktól mit sem tehetünk, de ha Isten megerősít, akkor mások javára tudunk élni, s így letérünk az önzés útjáról. Nem kell távoli országokba mennünk, hogy bebizonyítsuk, mindent Istennek szentelünk hasznos, önzetlen élettel. Tegyük meg a tőlünk telhetőt a családi körben és a gyülekezetben, a baráti körünkben és a munkahelyünkön.

Éppen a hétköznapi életben legyünk lemondók, ott győzzük le önzésünket. Pál ezt tudta mondani magáról: naponta meghalok. Az tesz minket győztessé, ha az élet apró ügyeiben naponta meghalunk az önzésünknek. Az a kívánság segít elfeledkezni magunkról, hogy másokkal tegyünk jót. Sokakból kifejezetten hiányzik a mások iránti szeretet. Ahelyett, hogy megbízhatóan végeznék kötelességüket, csak a saját kényelmüket keresik. Isten határozottan a kötelességünkké teszi, hogy mások áldására legyünk javainkkal és a bennünket körülvevő jó légkörrel, s Tőle kérjük a bölcsességet, amely erőt ad, hogy mindent elkövessünk a mellettünk élőkért, emelkedetté téve gondolataikat és vágyaikat. Ha másokért fáradozunk, akkor édes megelégedés tölt be minket, olyan belső béke, amely önmagában is elegendő jutalom. Amikor az a magasztos és nemes kívánság ösztönöz, hogy jót tegyünk másokkal, akkor az élet kötelességeinek hűséges teljesítése közben megtaláljuk az igazi boldogságot. S ez minden földi fizetségnél dicsőbb jutalmat ad. Mert az angyalok felfigyelnek minden hűséges, önzetlen kötelességteljesítésre, és ezek ragyogni fognak az életünkről vezetett feljegyzésben. A mennyben senki sem gondol majd önmagára, nem a saját kedvére igyekszik tenni. Hanem a tiszta, valódi szeretettől indíttatva mindenki a körülötte élő mennyei lények boldogságáért munkálkodik. Ha Isten országában a mennyei lények társaságának akarunk örvendezni, akkor már idelenn a mennyei elvek kormányozzanak bennünket!” (Bizonyságtételek II., 132–133. o.) „Az a legnagyszerűbb munka ma, amit világunkban végezhetünk, ha azáltal dicsőítjük Istent, hogy életünk Krisztus jellemét tükrözi.”

Ellen White
Ellen White
A "Maranatha" áhítatos könyv 1976-ben jelent meg először a White Estate gondozásában, majd 2005-ben érte el a magyar olvasóközösséget Egervári Dezső fordításában. A könyv Ellen G. White ihletett írásaiból válógatva, a Krisztus viszajövetele utáni hő vágyat mutatja be, hasznos tanácsokkal és figyelmeztetésekkel összekötve.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor