HOTĂRÂRE LUCIDĂ

…și le-a zis: „Știu că Domnul v-a dat țara aceasta, căci ne-a apucat groaza de voi, și toți locuitorii țării tremură înaintea voastră.”
Iosua 2:9

Orice decizie luată are la bază un raționament. Capacitatea de a gândi lucrurile este esențială. Consecințele care vor urma se pot transforma în efecte catastrofale sau de reușită. Modul în care iei hotărârile este la fel de important ca hotărârea în sine.

Rahav putea să evite o decizie radicală. Folosind argumentul majorității, avea toate premisele să fie sigură pe ea. Cetatea era puternică, cetatea era pregătită să se apere… În ciuda argumentelor imediate, Rahav aduce în discuție o parte a tabloului pe care ceilalți contemporani nici nu se sinchiseau să o vadă: perspectiva lui Dumnezeu. În acest punct, de fapt, se găsește conținutul lucidității. Poți călări evenimentele cu o minte repezită. Deciziile se pot lua la foc automat. Pe de altă parte, ai la dispoziție varianta unor decizii calculate, brăzdate de luciditate. Ele sunt caracterizate de vederea largă. Perspectiva largă include și nivelul invizibil al lucrurilor. Când ajungi să privești propria viață dincolo de resursa materială, de calculul patetic dat de argumentele imediate și permiți lucrurilor invizibile, divine, să interacționeze cu tine, atunci te poți considera un om cu mintea lucidă. Ce vrea Dumnezeu de la tine este la fel de important, poate mai important, decât ce poți să realizezi cu viața ta.

Roagă-te să ai limpezime în deciziile tale.

Provocare: Lucrează mereu întrebându-L pe Dumnezeu ce vrea de la tine.

 

Drumul spre tine
Drumul spre tine
Drumul spre tine este un exercițiu de regăsire pe care suntem invitați să îl facem în fiecare dimineață. Textele biblice alese cu grijă, o scurtă meditație și o provocare la final sunt ingredientele care ne dorim să îți facă fiecare zi mai frumoasă și mai fericită. Doru Parascineț scrie cu ochii, cu mâinile, cu sufletul întreg, dorind să îi ajute pe mai tinerii lui cititori să Îl cunoască mai bine pe Dumnezeu, să relaționeze cât mai bine unii cu alții și să nu cedeze propriilor limite și încăpățânări.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor