MĂSURA CORECTĂ

Dacă dai de miere, nu mânca decât atât cât îți ajunge, ca să nu ți se scârbească și s-o verși din gură.
Proverbele 25:16

Am fost întrebat de un copil: „Știi cât mănâncă o vrăbiuță?” Luat prin surprindere, am început să caut grade de comparație. Căutam o anumită măsură prin care să-l fac pe interlocutor să înțeleagă cât mănâncă vrăbiuța. Am eșuat de fiecare dată. Răspunsul copilului a venit inocent: „Până se satură!” Am zâmbit. A fost o lecție simplă, dar cu ramificații foarte adânci.

Solomon fusese dotat cu un grad de înțelepciune ce-l favoriza să exploreze cunoașterea. A plecat din start cu un avantaj superior nouă. Era de așteptat să performeze atât intelectual, cât și moral. În ciuda avantajului, viața lui a eșuat dramatic. Unde a greșit? Ce l-a sabotat atât de urât?

Solomon a uitat cât mănâncă vrăbiuța: „Până se satură!” Când mănânci mai mult și nu te mai saturi, începi să pierzi dimensiunile siluetei, să-ți afectezi garderoba, să forțezi sistemul circulator, să-i afectezi pe cei din jur, să te suporți din ce în ce mai puțin pe tine însuți. Acesta este efectul plăcerii. Plăcerea nu are măsură. Tinde să șteargă limitele și să te împingă în zona lui „mai mult”. Când ajungi aici, imperceptibil, încep transformările care tind să te proiecteze, în timp, în zona dramelor dureroase. Neîmplinirile, insatisfacțiile, golurile din suflet, eșecurile curente, dizgrația te aruncă în incertitudini.

Roagă-te azi să descoperi măsura corectă a lucrurilor.

Provocare: Încununează-ți ziua cu o măsură corectă. Alege să mergi la culcare în seara aceasta la ora 22:00.

Drumul spre tine
Drumul spre tine
Drumul spre tine este un exercițiu de regăsire pe care suntem invitați să îl facem în fiecare dimineață. Textele biblice alese cu grijă, o scurtă meditație și o provocare la final sunt ingredientele care ne dorim să îți facă fiecare zi mai frumoasă și mai fericită. Doru Parascineț scrie cu ochii, cu mâinile, cu sufletul întreg, dorind să îi ajute pe mai tinerii lui cititori să Îl cunoască mai bine pe Dumnezeu, să relaționeze cât mai bine unii cu alții și să nu cedeze propriilor limite și încăpățânări.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor