SCLIPIRE

Am descoperit chiar și un altar pe care este scris: „Unui Dumnezeu necunoscut!” Ei bine, ceea ce voi cinstiți, fără să cunoașteți, aceea vă vestesc eu.
Faptele apostolilor 17:23

În timp ce se pregătea să-și expună teza filozofică pe înțelesul devoratorilor de noutăți de la poalele Acropolei ateniene, Pavel are o sclipire. În mintea lui se face o conexiune, o scăpărare de lumină de la Dumnezeu. Brusc își aduce aminte că a văzut în cetate un sanctuar pentru un dumnezeu anonim. Foarte bine, va folosi ideea pentru a vorbi despre Dumnezeul lui, pe care atenienii nu-L cunoșteau. Are o bază solidă de la care să-și înceapă disertația. Dacă vreunul dintre ascultători are curiozitatea și curajul să-i urmărească argumentația, va fi în scurt timp de acord cu Evanghelia, pentru care Pavel era pregătit să trăiască și să moară.

Sclipirea este un moment de inspirație de care depinde întreaga construcție de idei salvatoare. Mai mult ca sigur că un asemenea moment de aur al minții este folosit de Duhul Sfânt pentru a-i arăta vorbitorului calea inspirată pe care poate merge în siguranță în direcția cea bună. Deși este adevărat că sclipirea este o performanță a minții omenești, producerea ei nu este doar rezultatul antrenamentului sau capacității înnăscute și formate a gânditorului. Îi place Duhului Sfânt să folosească asemenea momente astrale pentru a oferi instrumentului uman bucuria de a fi colaborator cu Dumnezeu.

Faptul că Dumnezeu acționează în acest fel nu ar trebui să ne facă să așteptăm pasiv ivirea unor asemenea momente prielnice ale luminii. Dumnezeu colaborează foarte bine cu mințile active și dedicate cauzei Sale. Efortul uman Îi oferă Inspirației ocazia de a Se manifesta abundentă și plină de binecuvântare pentru vorbitor și pentru ascultători.

Cui atribui meritul pentru momentele de sclipire care îmi sunt facilitate prin Duhul Sfânt?

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor