REZILIENȚĂ

Dar cine va răbda până la sfârșit va fi mântuit.
Matei 24:13

Reziliența este capacitatea unui material de a-și păstra calitățile caracteristice și performanțele în ciuda expunerii îndelungate la factori de solicitare și deformare. Prin preluare din tehnologia materialelor, termenul „reziliență” își are utilitatea și în domeniul vieții spirituale. Răbdarea, rezistența și perseverența ar fi concepte apropiate care să poată defini și exprima ideea de reziliență.

Specificarea că rămășița Israelului lui Dumnezeu este marcată de răbdarea sfinților merită examinată cu atenție (vezi Apocalipsa 14:12). Ceea ce îi face pe finaliștii credinței să ajungă la destinația lor finală este rezistența activă și pasivă la solicitările continue ale influențelor Babilonului, ale fiarei și ale balaurului. Rămășița lui Dumnezeu rămâne credincioasă față de El și distinctă față de lume, indiferent de presiunile mediului cultural sau de solicitările exprese ale oamenilor din biserica decăzută.

Reziliența nu se moștenește și nici nu se transmite ereditar. Nu se contestă valoarea exemplului bun al părinților, dar acesta nu este suficient. O alegere personală corectă constituie primul lucru important. Abia din acest punct începe reziliența. Răbdarea sfinților se construiește cu migală și perseverență în rămânerea fidelă la principiile corecte alese de la început. Cu trecerea timpului – sau uneori foarte devreme –, începe să se instaleze oboseala spirituală.

Numai puterea susținătoare a lui Dumnezeu poate face sufletul să rămână neclintit lângă El și lângă adevăr. Rutina poate avea efecte secundare grave în păstrarea credinței date sfinților o dată pentru totdeauna. Vigilența prin Duhul Sfânt este mult mai bună și recomandată ca atare.

Care sunt resursele mele pentru a rămâne credincios până la moarte?

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor