NEȘTIINȚĂ

Dumnezeu nu ține seama de vremurile de neștiință și poruncește acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască.
Faptele apostolilor 17:30

Neștiința în sine poate fi înțeleasă și tolerată. Dar, dacă necunoașterea este rezultatul lipsei de preocupare și interes, lucrurile se schimbă. Noi devenim responsabili pentru lucrurile pe care le-am fi putut afla, dacă depuneam interes, și pentru toate lucrurile pe care le-am fi putut face, dacă eram suficient de interesați și doritori.

Vorbind în Atena unui auditoriu mai mult decât select, Pavel a folosit ocazia de a-și prezenta misiunea în cel mai solemn mod posibil. Probabil că ascultătorii săi au fost șocați sau dezgustați de un asemenea apel.

Însă aceea a fost ocazia lor de aur. Cu puțină bunăvoință, ar fi putut folosi acel moment prielnic de a pătrunde în tainele și bogăția gândirii creștine, pe care Pavel a prezentat-o într-o manieră cât se putea de atractivă.

Cu siguranță că vorbitorul a luat în considerare lipsa de informații și nepregătirea ascultătorilor săi pentru un asemenea subiect precum pocăința. De aceea Pavel tratează neștiința lor cu atenție și speranță, încurajându-i să nu se simtă complexați de lipsa cunoștințelor elementare în materie de Biblie și salvare. Imaginea lui Dumnezeu din apelul său este atât plină de har și îndurare, cât și suficient de fermă pentru a nu fi trecută ușor cu vederea. Necunoștința atenienilor cu privire la convertire și renaștere spirituală putea fi recuperată ușor cu puțină bunăvoință. Era necesară doar o decizie din partea lor.

Cum voi rezolva problema neștiinței mele în domenii cărora le va veni vremea să fie clarificate?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video