LEGE

Așa că Legea, negreșit, este sfântă, și porunca este sfântă, dreaptă și bună.
Romani 7:12

În acest pasaj biblic apostolul afirmă caracterul esențial, fundamental, imperios al legii ca trăsătură de bază a existenței. Prin natura ei, legea este un concept polivalent și din acest motiv și semnificația ei este foarte complexă.

În discuția lui Pavel din Romani, Legea este în general expresia modelului veterotestamentar de ajungere la experiența salvării. În contextul apariției și emancipării creștinismului, acest model a devenit perimat și se cerea o înlocuire a lui prin înălțarea credinței în Dumnezeu la rangul de factor efectiv al salvării. În această discuție, noțiunea de lege era în pericolul de a avea conotații negative și de a fi dezavuată de susținătorii și practicienii credinței.

Pentru a evita un asemenea risc, apostolul face o divagație, afirmând caracterul suprem și absolut al Legii. Interesant de observat este faptul că afirmațiile lui Pavel sunt la timpul prezent, pentru a nu se înțelege că el vorbește despre lucruri care au fost altădată adevărate și necesare, dar care acum nu se mai regăseau pe lista priorităților suporterilor credinței. De fapt Pavel încearcă un echilibru și o împăcare între sfințenia și autoritatea Legii și valoarea soteriologică a credinței și harului.

Legea Vechiului Testament și-a dovedit ineficiența nu din cauza defecțiunilor ei interne, ci din cauza aplicării greșite. Intenția lui Dumnezeu a fost ca desfășurarea de forțe de la Sinai să producă o impresie puternică privind măreția Lui, exprimată de altfel în chiar conținutul Legii Sale, dar această impresie de moment nu a găsit continuitate, iar sentimentele religioase ale lui Israel s-au alterat repede. Ca expresie a caracterului divin, Legea continua să fie sfântă, dar poporul continua să se afunde în păcat, făcând în mod necesar loc harului și credinței.

Cum pot împăca sfințenia și puterea Legii cu frumusețea și îndurarea lui Dumnezeu, în aceeași învățătură creștină?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor