FURNICĂ

Du-te la furnică, leneșule; uită-te cu băgare de seamă la căile ei și înțelepțește-te!
Proverbele 6:6

Furnica este una dintre cele mai interesante creaturi. Mică de statură, harnică și bine organizată – eficiență maximă. Ea este modelul convingător pentru orice om de succes.

Solomon îi recomandă leneșului să observe cu atenție viața și activitatea furnicii. Unii naturaliști afirmă că furnica este în stare să organizeze și să întrețină în interiorul mușuroiului o adevărată fermă de producție a ciupercilor. Furnicile transportă bucăți de frunze verzi, pe care le mărunțesc pentru a forma un substrat, în care însămânțează spori de ciupercă. Fermierele din mușuroi știu să asigure exact condițiile de temperatură, umiditate și ventilație, pentru a putea obține o producție convenabilă care să hrănească întreaga colonie.

Solomon spune că leneșul este ineficient din cauza lipsei de înțelepciune. În acest context, înțelepciunea înseamnă cunoștințe, determinare, prevedere și organizare. Acest tip de competență socială și profesională trebuie câștigată prin studiu, practică și formarea deprinderilor corecte. Observarea și studierea sistemelor sociale din natură constituie o sursă accesibilă și convingătoare pentru dobândirea inteligenței imanente a lumii vii.

Furnica transmite și alte lecții de mare valoare, cum ar fi capacitatea de a lucra în echipă și în sistem, disponibilitatea de a colabora și a avea grijă de ceilalți membri ai familiei. Și trebuie spus ceva și despre capacitatea de autoapărare a furnicii. Cine a făcut cunoștință cu acidul formic, pe care furnica îl injectează atunci când se simte în pericol, ocolește cu grijă repetarea. O furnică cu mult mai mică decât un gram poate impresiona un om mare cu destul de multă durere, pentru a fi lăsată în pace.

Care elemente din viața furnicii m-ar putea ajuta să devin mai competent social și profesional?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor