DURERE

O, de ar fi cu putință să mi se cântărească durerea!
Iov 6:2

Dacă un personaj biblic dintre oameni ar trebui recunoscut ca om al durerii și obișnuit cu suferința, acesta ar fi de departe Iov. Este ușor de înțeles că suferința lui este în mod deosebit rezultatul acțiunii exprese a diavolului pentru a-l determina să renunțe la credința sa în Dumnezeu. De aceea este de așteptat ca durerea lui să fie deosebit de sălbatică și violentă.

Iov se întreabă dacă există cumva o scară de evaluare a durerii sale. Dacă valoarea și amplitudinea durerii ar fi cântărite, Iov crede că nisipul de pe malul mării ar putea servi ca termen de comparație cantitativă.

Cartea Iov este prin excelență o producție lirică, de aceea nu ne putem aștepta ca ideile și cuvintele sale să fie luate drept referate științifice, în urma evaluărilor obiective asupra durerii. Iov exprimă mai degrabă stări sufletești și folosește metafore pentru a vorbi despre trăirile sale. El reușește să ne convingă de enormitatea copleșitoare a durerii, care îmbracă toate formele posibile, de la durerea fizică dată de rănile supurânde până la durerea pierderii tuturor copiilor și a bunurilor.

Ca un fel de răspuns la întrebarea poetică a lui Iov, există un instrument de evaluare a durerii pe care psihologii îl folosesc pentru a determina nivelul de stres la care este supusă o persoană. Scara acestui instrument teoretic se întinde între 0 și 100 de unități. Nivelul 100 este rezervat durerii pierderii unei persoane dragi. Pentru a măsura durerea lui Iov trebuie să înmulțim 100 de unități cu cel puțin 10 și vom obține cel puțin 1.000 de unități. Sub o asemenea presiune psihică era Iov când își compara intensitatea durerii cu nisipul mării.

Povestea durerii lui Iov se finalizează cu restabilirea și refacerea bunăstării. Este o minunată sugestie pentru toate episoadele de durere care ar putea veni peste noi. Dumnezeu, care este iubire și compasiune, va șterge orice lacrimă din ochii celor care plâng. De aceea Învățătorul oamenilor ne-a spus: „Ferice de cei ce plâng, căci ei vor fi mângâiați” (Matei 5:4).

Când am atins ultima dată nivelul 100 pe scara stresului produs de durere? Cum va fi ziua în care durerea nu va mai fi?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor