BELȘUG

Isaac a făcut semănături în țara aceea și a strâns rod însutit în anul acela, căci Domnul l-a binecuvântat.
Geneza 26:12

În prezent, prosperitatea este privită ca un rezultat al bunei administrări a resurselor și oportunităților. Dar în acest text biblic mai apare un element – binecuvântarea divină. Uneori ne obișnuim atât de mult cu belșugul încât suntem în pericolul de a uita locul și rolul binecuvântării divine. Implicit, uităm și ale cui sunt meritele și motivele de laudă.

Aici vorbim despre agricultură. În lucrarea pământului, iscusința și hărnicia sunt importante, dar nu sunt suficiente. Vremea și alți factori pe care nu-i putem controla joacă un rol tot atât de important ca efortul omenesc. Aceste elemente sunt totuși în mâna lui Dumnezeu. El dă vremuri roditoare și tot El permite uneori calamităților să se dezlănțuie. Matematica lui Dumnezeu depășește puterea noastră de înțelegere, dar acest lucru nu ne împiedică să ne încredem în El.

Moise notează succint că belșugul recoltelor lui Isaac sunt rezultatul binecuvântării lui Dumnezeu. Acest lucru nu înseamnă că Isaac și oamenii săi au petrecut șase zile pe săptămână în rugăciune, așteptând revărsarea binecuvântării lui Dumnezeu. Oamenii au făcut tot ce s-au priceput mai bine, iar Dumnezeu a binecuvântat efortul lor. La sfârșitul anului agricol, Isaac a fost încântat de binecuvântarea lui Dumnezeu și nu a uitat să-I mulțumească și să I se închine, arătându-și recunoștința și lauda. Oamenii lui Isaac au fost și ei binecuvântați și de Dumnezeu, și de Isaac și au primit tot ce li se cuvenea pentru munca depusă.

În mod paradoxal, belșugul poate distorsiona percepția. Avem exemplul omului căruia țarina îi rodise într-un an excesiv de mult. În loc să recunoască binecuvântarea divină și să fie generos la rândul lui, omul și-a făcut cel mai rău plan de administrare a binecuvântării: și-a mărit capacitatea de stocare și a păstrat totul pentru el, în huzur și egoism. Sfârșitul i-a fost unul tragic (vezi Luca 12:16-21). Această lecție dureroasă a fost scrisă pentru a nu repeta alții greșeala.

Cum să privesc mai atent mecanismele prin care Dumnezeu mă binecuvântează și să nu uit să-I mulțumesc pe măsură?

 

Pentru dimineți inspirate
Pentru dimineți inspirate
Când îți începi ziua căutându-L pe Tatăl în rugăciune, adu-ți aminte că El te privește de sus, te vede și te-a binecuvântat cu o nouă dimineață, o nouă zi de viață pentru El. Acest devoțional este scris de femei din lumea întreagă și urmărește să le aducă cititoarelor bucuria și frumusețea unei relații vii și zilnice cu Dumnezeu și cu ceilalți.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video