BELȘUG

Isaac a făcut semănături în țara aceea și a strâns rod însutit în anul acela, căci Domnul l-a binecuvântat.
Geneza 26:12

În prezent, prosperitatea este privită ca un rezultat al bunei administrări a resurselor și oportunităților. Dar în acest text biblic mai apare un element – binecuvântarea divină. Uneori ne obișnuim atât de mult cu belșugul încât suntem în pericolul de a uita locul și rolul binecuvântării divine. Implicit, uităm și ale cui sunt meritele și motivele de laudă.

Aici vorbim despre agricultură. În lucrarea pământului, iscusința și hărnicia sunt importante, dar nu sunt suficiente. Vremea și alți factori pe care nu-i putem controla joacă un rol tot atât de important ca efortul omenesc. Aceste elemente sunt totuși în mâna lui Dumnezeu. El dă vremuri roditoare și tot El permite uneori calamităților să se dezlănțuie. Matematica lui Dumnezeu depășește puterea noastră de înțelegere, dar acest lucru nu ne împiedică să ne încredem în El.

Moise notează succint că belșugul recoltelor lui Isaac sunt rezultatul binecuvântării lui Dumnezeu. Acest lucru nu înseamnă că Isaac și oamenii săi au petrecut șase zile pe săptămână în rugăciune, așteptând revărsarea binecuvântării lui Dumnezeu. Oamenii au făcut tot ce s-au priceput mai bine, iar Dumnezeu a binecuvântat efortul lor. La sfârșitul anului agricol, Isaac a fost încântat de binecuvântarea lui Dumnezeu și nu a uitat să-I mulțumească și să I se închine, arătându-și recunoștința și lauda. Oamenii lui Isaac au fost și ei binecuvântați și de Dumnezeu, și de Isaac și au primit tot ce li se cuvenea pentru munca depusă.

În mod paradoxal, belșugul poate distorsiona percepția. Avem exemplul omului căruia țarina îi rodise într-un an excesiv de mult. În loc să recunoască binecuvântarea divină și să fie generos la rândul lui, omul și-a făcut cel mai rău plan de administrare a binecuvântării: și-a mărit capacitatea de stocare și a păstrat totul pentru el, în huzur și egoism. Sfârșitul i-a fost unul tragic (vezi Luca 12:16-21). Această lecție dureroasă a fost scrisă pentru a nu repeta alții greșeala.

Cum să privesc mai atent mecanismele prin care Dumnezeu mă binecuvântează și să nu uit să-I mulțumesc pe măsură?

 

Sensuri și contrasensuri
Sensuri și contrasensuri
Într-o lume care își pierde treptat percepția profundă asupra cuvintelor din propria limbă, acest devoțional militează pentru reîmproprietărirea vorbirii cu semnificația diversă a spiritualității biblice. Sensurile se referă la cuvintele explicite și pozitive ale vocabularului spiritual. Contra-sensurile se aplică acelor cuvinte folosite în vorbirea spirituală care au o conotație negativă. Sensurile încurajează creșterea spirituală; contra-sensurile avertizează în privința riscurilor asociate relelor din jur. Atât de partea sensurilor, cât și de cea a contra-sensurilor vin cuvintele neduse la biserică, dar care au un potențial evident de expresie și comunicare cu conținut spiritual.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video