ÎNCĂLCAREA REGULILOR

La câteva momente după ce au aflat că șase dintre profesorii lor preferați aveau să fie concediați din cauza reducerilor de buget, elevii au pus la cale un plan. Când clopoțelul a anunțat începerea celei de-a treia ore, elevii au ieșit din clase și s-au dus toți pe peluza din fața școlii. Pancartele lor erau clare. Ei strigau: „NU MAI VREM TĂIERI BUGETARE!”

Când au refuzat rugămintea directorului de a se întoarce în clasă, elevii au fost suspendați. Protestatarii s-au certat cu elevii care au ales să rămână în clasă. Părinții ai căror copii au fost suspendați s-au plâns că pedeapsa ignora dreptul elevilor la libera exprimare. Administratorii școlii au spus că ieșirea din clase nu a fost cea mai bună cale de a protesta față de concedieri.

Este natural să vrem să ne răzbunăm atunci când o persoană sau un grup de persoane aflate într-o poziție de autoritate face ceva ce nu ne place. Dar este corect? Când este corect să nesocotești pe cineva de care ar trebui să asculți?

Citește Faptele 4:13-22

Acei „ei” din versetul 13 sunt un grup de conducători iudei. De ce au ales Petru și Ioan să nu asculte de acele autorități?

Nu este în regulă să nesocotești autoritățile doar pentru că nu ai chef să urmezi regulile. Neascultarea este o opțiune numai atunci când poruncile lui Dumnezeu sunt încălcate în mod direct – și numai atunci când toate celelalte metode eșuează. Petru a încercat să discute cu ei înainte de a amenința cu neascultarea și apoi a continuat să predice pentru că, dacă s-ar fi oprit, ar fi nesocotit porunca directă a lui Dumnezeu.

Majoritatea oamenilor – inclusiv creștinii – sunt de acord că există momente când autoritățile greșesc și ar trebui să nu ascultăm de ele. Europenii i-au ascuns pe evrei de naziștii germani. Afro-americanii au încălcat legile prin care erau nedreptățiți din cauza culorii pielii lor.

Dacă alegi să încalci o regulă sau să te angajezi în „nesupunere civică”, trebuie să fii dispus să suporți consecințele. Daniel a ajuns în groapa cu lei pentru că s-a rugat (Daniel 6). Șadrac, Meșac și Abed-Nego au fost aruncați în cuptorul de foc pentru că au refuzat să se închine unui idol (Daniel 3:16-18). Poziția lor împotriva legilor nedumnezeiești a evidențiat răutatea legilor și I-a dat lui Dumnezeu șansa de a-Și manifesta puterea. În același timp, însă, faptul că au acceptat pedeapsa a demonstrat respect pentru autoritățile stabilite de Dumnezeu (Romani 13:1-5).

Dacă ai de gând să încalci regulile, fii pregătit pentru consecințe!

Drept răspuns, Petru şi Ioan le-au zis: „Judecaţi voi singuri dacă este drept înaintea lui Dumnezeu să ascultăm mai mult de voi decât de Dumnezeu.”
Faptele 4:19

 

Kevin Johnson
Kevin Johnson
Cu o experiență de lucrător pentru tineret, editor senior de cărți de non-ficțiune și pastor profesor, el este acum consultant de carieră în Minnesota, ajutând oamenii să facă următorii pași îndrăzneți în muncă și viață. Kevin este căsătorit cu Lyn și au trei copii mari.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor