STAI DEPARTE CU ADEVĂRUL

La întâlnirea de familie, tatăl tău se uită la tine și la sora ta, și amândouă stați cu privirea în pământ. Una dintre voi a sunat de mai multe ori la un număr cu suprataxă, și tatăl vostru tocmai a deschis factura colosală. Niciuna dintre voi nu recunoaște.

Una dintre voi minte. Tatăl vostru trebuie să își dea seama care.

A spune o minciună este ca și când i-ai fura pantoful prietenei tale. Are nevoie de pantoful ei, dar tu îl ascunzi la spate sau i-l arunci peste cap ori într-o parte, oriunde nu poate ajunge la el. Te distrezi, dar, după o vreme, prietena ta care nu își poate recupera pantoful nu mai râde. Se înfurie. Devine frustrată. Și are și motive. Este greu să te duci undeva sau să faci ceva cu un singur pantof.

Citește Efeseni 4:25

De ce este atât de important să spui adevărul?

Minciunile nu par niciodată atât de rele când tu ești cel care le spune. La urma urmei, mincinoșii pot scăpa de consecințe (dacă îi minți pe părinți sau pe profesori), pot să nu învețe (dacă copiezi la test) sau pot evita să plătească (dacă furi din magazine sau copiezi CD-uri ori programe pentru calculator).

Dar acele beneficii sunt înșelătoare. Când oamenii se joacă cu adevărul, lumea se împotmolește, ca și atunci când nu îți poți lua pantoful înapoi. Atunci când oamenii te mint, este greu să îți dai seama pe cine să crezi sau în cine să te încrezi, cine este un câștigător și cine este un ratat, cine merită o medalie sau cine merită o pedeapsă, ce este bine și ce este rău, cine îți este prieten și cine vrea să te rănească. Este greu să trăiești într-o lume în care oamenii te mint – pantoful adevărului de care ai nevoie pentru a-ți continua viața tot zboară deasupra capului tău și nu poți să ajungi la el.

Nu-ți place să fii mințit, așa că nu îi mai minți pe alții. Asta vrea să spună Pavel în Efeseni atunci când zice: „«Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul», pentru că suntem mădulare unii altora”. Adevărul este atât de important pentru modul în care funcționează lumea, încât Dumnezeu pune minciuna în aceeași listă cu păcate pe care majoritatea oamenilor nu le-ar face niciodată, cum ar fi: crima, imoralitatea sexuală, satanismul și idolatria (Apocalipsa 22:15).

Nu poți câștiga niciodată dacă ascunzi adevărul.

De aceea, lăsaţi-vă de minciună: „Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul”, pentru că suntem mădulare unii altora.
Efeseni 4:25

 

Kevin Johnson
Kevin Johnson
Cu o experiență de lucrător pentru tineret, editor senior de cărți de non-ficțiune și pastor profesor, el este acum consultant de carieră în Minnesota, ajutând oamenii să facă următorii pași îndrăzneți în muncă și viață. Kevin este căsătorit cu Lyn și au trei copii mari.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor