MĂ PROSTEAM

– Dar ai spus că pot merge, a protestat Grant.

Mama lui și-a menținut poziția.

– Grant, dacă ți-ai fi terminat treburile, puteai să te duci. Dar nu ai făcut-o, așa că nu poți.

– Mi-am terminat treburile. Am tuns iarba.

– Ai tăiat doi arbuști noi pentru că te grăbeai. Apoi ai rămas fără combustibil și ai lăsat jumătate din curte neterminată. Îți amintești? Și nici nu ai smuls buruienile.

– O să fac și asta, spuse Grant nerăbdător. Nu pot să aleg când să o fac? Mă tratezi mereu ca pe un copil.

– Îmi pare rău să spun lucrul acesta, dar chiar acum te comporți ca unul.

Citește Psalmii 32:9

Când te vor trata părinții tăi ca pe un adult?

Caii sunt frumoși, dar creierele lor nici nu se compară cu ale noastre. Caii nu pot citi hărți. Nu pot urma îndrumări. Dacă vrei ca un cal să meargă pe un drum necunoscut, îi pui o zăbală în gură, te sui pe spatele lui și îl dirijezi.

Uneori părinții tăi cred că trebuie să te dirijeze.

Nu a trecut mult de când aveai nevoie de părinții tăi să te hrănească, să te șteargă, să te facă să râgâi și să te spele. Ai învățat să mergi, dar ți-a luat o vreme până când ai putut trece strada de unul singur. Ai învățat să vorbești, dar a durat puțin până când ai început să spui lucruri inteligibile.

Schimbările se petrec treptat. Încrederea se câștigă încet. Care este ideea? Nu poți să te prefaci matur. Nu poți să scapi de sub control. Pentru a câștiga libertăți, trebuie să dovedești că le meriți. Poate că părinții tăi vor slăbi hățurile puțin dacă te conformezi la exterior – dacă faci ceea ce ți se spune. Dar vei primi și mai multă libertate când părinții simt că se întâmplă ceva în interiorul tău –  când vrei să faci ceea ce este bine. Nu este de ajuns să joci rolul copilului perfect. Părinții vor să știe că ai creier – discernământ. Au nevoie să vadă că ai o inimă curată – un caracter bun.

Părinții tăi te vor vedea mereu ca pe copilașul lor. Dar dacă nu te comporți ca un copil, ai șansa să nu te trateze ca pe unul.

Nu fiţi ca un cal sau ca un catâr fără pricepere, pe care-i struneşti cu un frâu şi o zăbală cu care-l legi, ca să nu se apropie de tine!
Psalmii 32:9

 

Kevin Johnson
Kevin Johnson
Cu o experiență de lucrător pentru tineret, editor senior de cărți de non-ficțiune și pastor profesor, el este acum consultant de carieră în Minnesota, ajutând oamenii să facă următorii pași îndrăzneți în muncă și viață. Kevin este căsătorit cu Lyn și au trei copii mari.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video