Iubește-ți vrăjmașii

Dar Eu vă spun: iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc şi vă prigonesc. – Matei 5:44

Cea mai provocatoare componentă a practicii religioase este porunca radicală a lui Hristos de a ne iubi vrăjmașii, așa cum o găsim în Matei 5:43-48. În acest pasaj, Hristos recunoaște că tendinţa noastră naturală este să-i iubim pe cei ce ne iubesc și să-i urâm pe cei ce ne urăsc. Dar acest fel de comportament poate avea consecinţe dezastruoase. Dacă nu ne iubim vrăjmașii, vom ajunge cu siguranţă ca în cele din urmă să-i urâm, iar urându-i ne vom otrăvi singuri.

Martin Luther King Jr. ne avertizează cu privire la acest pericol în faimoasa lui predică: „Iubind vrăjmașii”, rostită în Biserica Baptistă Dexter Avenue, din Montgomery, Alabama, pe 17 noiembrie 1957. El spunea astfel: „Ura distruge chiar structura personalităţii celui care urăște. […] Oricând, ura este un cancer care roade la centrul vital al vieţii și existenţei tale. Este ca un acid coroziv care mănâncă miezul cel mai bun și obiec-tivele vieţii tale. De aceea spune Isus să iubim, pentru că ura distruge atât pe cel care urăște, cât și pe cel urât.”

Trăim într-o lume în care „toţi cei ce voiesc să trăiască cu evlavie în Hristos Isus vor fi prigoniţi” (2 Timotei 3:12). Cel mai mare vrăjmaș poate să fie din lumea exterioară (Ioan 15:18-25) sau chiar foarte aproape de tine, trăind sub acelaşi acoperiș (Matei 10:34-36), sau chiar dormind cu tine în acelaşi pat. Întrebarea nu este atât de mult cine este acea persoană, unde locuiește ea sau cum te-a rănit. Întrebarea adevărată este cum ai gestionat tu situaţia. Ai răspuns cu ură otrăvitoare sau cu dragoste vindecătoare?

Urându-i pe alţii demonstrezi că ești o victimă a comportamentului lor abuziv, iubindu-i, demonstrezi că ai controlul asupra circumstanţelor. Iubindu-ţi vrăjmașii, vei ajunge nu doar să-i iubești pe ei, ci și pe tine însuţi (Matei 22:39), dând dovadă că ești un fiu sau o fiică a Tatălui tău ceresc (Matei 5:44-45). Cât de diferită ar fi lumea noastră – inclusiv locul nostru de muncă, clasa noastră, cercurile noastre sociale, căminele noastre sau chiar căsniciile noastre – dacă am ierta mai mult și am acuza mai puţin, dacă am iubi mai mult și am aștepta mai puţin să fim iubiţi. Tu poţi face lumea un loc mai bun, semănând seminţele iubirii în jurul tău!

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video