Moștenire pentru toată viața

Nu întoarceţi nimănui rău pentru rău. Urmăriţi ce este bine înaintea tuturor oamenilor. Dacă este cu putinţă, întrucât atârnă de voi, trăiţi în pace cu toţi oamenii. – Romani 12:17-18

Operele uimitoare ale unor oameni au fost apreciate doar după moartea lor. În 1927, Max Ehrmann (1872–1945) a scris poemul lui în proză „Desiderata” („Lucruri dorite”). El a murit pe 9 septembrie 1945 şi textul scris de el a rămas în mare parte necunoscut până la începutul anilor 1970, când din greşeală s-a spus că este o lucrare anonimă din 1692. Textul sună astfel: Mergi domol prin gălăgie şi pripă şi aminteşte-ţi câtă pace ar putea fi în linişte. Pe cât posibil, fără să te dai bătut, fii în bună înţelegere cu toată lumea. Spune adevărul tău calm şi limpede şi ascultă-i pe ceilalţi, chiar pe proşti şi pe ignoranţi; şi ei au povestea lor. Evită-i pe cei zgomotoşi şi agre-sivi, ei îți tulbură sufletul.

Dacă te compari cu alţii, poţi să devii încrezut sau plin de amărăciune; pentru că întotdeauna vor fi alţii mai mari şi alţii mai mici decât tine. Bucură-te de împlinirile tale, la fel ca şi de planurile tale. Păstrează interes pentru profesia ta, dar fii modest; e o adevărată avere în vremurile de restrişte. Fii precaut în afaceri, fiindcă lumea este plină de şmecheri. Dar nu lăsa aceasta să te orbească în ceea ce înseamnă virtute; mulţi oameni se luptă pentru idealuri înalte şi, pretutindeni, viaţa e plină de eroism.

Fii tu însuţi. În special nu simula afecţiunea. Nici nu fi cinic în privința dragostei, pentru că în fața tuturor necazurilor și descurajării, ea reînvie mereu ca iarba. Ia cu bunătate sfatul anilor, cu gingăşie, lăsând tinereţii ce-i al tinereţii. Cultivă forţa de spirit, ca să te apere la nenorocire. Dar nu te chinui singur cu închipuiri. Multe temeri sunt născute din oboseală şi singurătate.

Dincolo de o disciplină sănătoasă, fii blând cu tine însuţi. Tu eşti un copil al universului, nu mai puţin decât copacii şi stelele; ai şi tu un drept să fii aici. Şi, indiferent dacă înţelegi sau nu, universul îşi urmează cursul aşa cum trebuie. Prin urmare, fii în pace cu Dumnezeu, indiferent cine crezi tu că este El şi oricare ar fi eforturile şi aspiraţiile tale, în zgomotoasa confuzie a vieţii, păstrează pacea în sufletul tău. Cu toate prefăcătoriile, cu toate sclaviile şi cu toate visurile zdrobite, este totuşi o lume frumoasă. Fii vesel! Străduieşte-te să fii fericit!

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video