Poduri ale speranței

Din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mântuire prin credinţa în Hristos Isus. – 2 Timotei 3:15

Educaţia este cheia care descuie două uşi principale. Prima este cheia de acces înspre trecut, cu înţelepciunea adunată de generaţiile anterioare. A doua este uşa înspre viitor, care oferă speranţă pentru o viaţă plină de demnitate. Kofi Annan, fostul secretar general al Naţiunilor Unite, sugera că „alfabetizarea este un pod care te duce de la nefericire la speranţă”.

Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (1948), articolul 26, spune că „orice persoană are dreptul la educaţie” şi că „educaţia elementară trebuie să fie obligatorie”. Cu scopul de a încuraja naţiunile şi comunităţile să ajungă la acest scop, pe 17 noiembrie 1965, UNESCO a declarat ziua de 8 septembrie ca „Ziua Internaţională a Alfabetizării”. Chiar şi aşa, în 2013 încă mai erau 774 de milioane de adulţi – dintre care 64% femei – care încă nu ştiu să citească şi să scrie. În 2015, un raport al Naţiunilor Unite făcea cunoscut că mai mult de o sută de milioane de copii la nivel mondial nu frecventează şcoala.

Preocupată de această problemă gravă, Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea a emis la Sesiunea Conferinţei Generale din 1995 de la Utrecht, Olanda, o declaraţie oficială despre alfabetizare. Documentul atrăgea atenţia că „incapacitatea de a citi are un impact asupra fiecărui aspect din viaţa personală – puterea de a realiza un câştig, şanse în carieră, acces la informaţii despre îngrijirea sănătăţii şi chiar capacitatea de a creşte copii aşa cum trebuie. Fără aptitudinea de a citi, puţine uşi ale oportunităţilor vor fi deschise vreodată.”

Dintr-o perspectivă mai religioasă, în document se mai spunea: „Adventiştii recunosc un motiv mai vital pentru a da şi altora darul citirii. Noi credem că aptitudinea de a citi Cuvântul lui Dumnezeu – vestea bună a mântuirii – nu ar trebui rezervată doar câtorva privilegiaţi. Noi susţinem că fiecare bărbat, fiecare femeie şi fiecare copil ar trebui să aibă acces la adevărurile şi la puterea înălţătoare a Bibliei.”

În apropiere de locuinţa ta există persoane analfabete? Dacă da, poate că vei reuşi să mobilizezi comunitatea şi să înfiinţaţi un centru de influenţă pentru a-i învăţa pe analfabeţi să citească. În timp ce îşi dezvoltă capacitatea de a citi şi a scrie, le poţi descoperi învăţăturile minunate ale Cuvântului lui Dumnezeu. Făcând astfel, vei construi poduri de speranţă pentru viaţa lor de acum şi pentru veşnicie!

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video