Colegiul Oberlin

Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze şi, când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea. – Proverbele 22:6

Educaţia creştină ar trebui să ofere cunoştinţă, dezvoltarea capacităţii de gândire şi să perpetueze valorile spirituale şi morale. Pe 2 septembrie 1833 a fost fondat Institutul Oberlin, ca un colegiu independent care se întreţinea singur, cu scopul de a educa studenţii „minuţios şi de a instrui trupul, mintea şi inima pentru slujirea lui Dumnezeu”. De exemplu, la începutul anilor 1840, studenţii primeau instruire practică, urmau o alimentaţie vegetariană, nu consumau ceai, cafea şi condimente puternice, aveau un stil modest de îmbrăcăminte, fără haine strâmte şi multe podoabe, foloseau Biblia ca manual de învăţare şi era interzisă citirea de romane.

Nu există nicio legătură directă între Colegiul Oberlin şi sistemul de educaţie adventist de ziua a şaptea. Dar urmând sfaturile inspirate ale lui Ellen White, multe şcoli internat au preluat multe din aceste reforme în educaţie şi sănătate. Unul dintre primii educatori adventişti, Edward A. Sutherland, chiar a făcut reclamă Colegiului Oberlin ca fiind un model pentru educaţia creştină. Totuşi, dacă multe instituţii educaţionale adventiste încă se ghidează după acele principii, Colegiul Oberlin a renunţat la ele cu multe decenii în urmă. Aici apare o întrebare crucială: De ce instituţiile educaţionale au fost călăuzite la început de principii biblice solide, pentru ca mai apoi să piardă aceste principii şi să fie absorbite de cultura din jur?

În cartea lui, The Dying of the Light (1998), James T. Burtchaell demonstrează cum colegiile şi universităţile şi-au pierdut identitatea religioasă originală. El susţine că, mai întâi, religia devine o chestiune individuală şi nu neapărat cultura generală a instituţiei şi, mai apoi, elementul cognitiv este înlocuit de un accent nou, mai pietist. Cu alte cuvinte, accentul de la început pus pe doctrină a fost înlocuit de o formă mai subiectivă a religiei, deschizând astfel uşa înspre secularism şi aculturalizare. Ellen White avertiza: „Dacă în școala noastră domnește o influenţă lumească, atunci vindeţi-o celor lumeşti şi lăsaţi-i pe ei să aibă întregul control.” (Mărturii pentru biserică, vol. 5, p. 25).

Consolidând sistemul nostru de educaţie adventist, noi modelăm viitorul bisericii. Fie ca acel sistem să rămână credincios principiilor biblice pe care a fost întemeiat la început şi care sunt singurul motiv ale existenţei sale!

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video