În vizită la Auschwitz

Domnul a văzut că răutatea omului era mare pe pământ şi că toate întocmirile gândurilor din inima lui erau îndreptate în fiecare zi numai spre rău. – Geneza 6:5

Puţine din locurile pe care le-am vizitat m-au impresionat la fel de mult ca Muzeul de Stat de la Auschwitz-Birkenau, din Oswiecim, sudul Poloniei. Susţineam nişte prezentări la o Conferinţă de Biblie pentru pastorii polonezi şi, pe 1 septembrie 2004, un tânăr foarte prietenos m-a dus într-o vizită la teribilul lagăr de concentrare care a funcţionat între 1940 şi 1945. Deasupra porţii principale de intrare încă se mai vede inscripţia ironică în germană: „Arbeit mach frei” (Munca te face liber.). Pe toată durata vizitei nu puteam să îmi stăvilesc simţământul profund de întristare, văzând cu ochii mei dovezile tangibile ale lucrurilor pe care le pot face fiinţele umane ca agenţi satanici.

Ajunşi la Auschwitz, majoritatea prizonierilor erau incineraţi imediat în camerele de gazare şi cenuşa rămasă era folosită ca îngrăşământ pentru câmpurile din apropiere. Iniţial, cei care rămâneau în viaţă erau fotografiaţi pentru a putea fi identificaţi. Din cauza multelor proceduri de tortură, precum şi a înfometării şi a muncii de sclavi, înfăţişarea lor se schimba atât de mult încât erau de nerecunoscut. Astfel, procesul de identificare trebuia să fie înlocuit de numere. Unele din cele mai crude atrocităţi comise acolo erau legate de experimentele medicale şi genetice pe fiinţele umane. Scopul lor era ca femeile de origine slavă să fie sterilizate, iar femeile de origine ariană să dea naştere la gemeni. Tone de păr de la femei au fost vândute industriei textile pentru a face covoare şi uniforme pentru soldaţii nazişti.

Meditând la aceste atrocităţi şi la multe altele, te întrebi cum a fost posibil să se întâmple aşa ceva în Europa dezvoltată cultural a mijlocului de secol XX? Din punct de vedere omenesc, nazismul a fost cea mai tragică combinaţie între filosofia nihilistă a unui Dumnezeu mort (învăţată de Friedrich Nietzsche) şi genetica evoluţionistă a supravieţuirii celui mai puternic, iar acesta a fost un moment istoric, când mare parte a resurselor financiare ale Germaniei erau deţinute de evrei.

Aceasta a fost o expresie practică a guvernării lui Satana, despre care el spune că este mult „mai bună” decât guvernarea lui Dumnezeu! Incontestabil, oamenii sunt păcătoşi prin natura lor, iar despărţiţi de Dumnezeu au tendinţa să se autodistrugă. Doar Dumnezeu poate aduce adevărata stabilitate în lumea noastră, în cercurile noastre sociale şi în vieţile noastre. Te rog, nu Îl exclude pe Dumnezeu din niciunul din planurile tale!

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video