Salvat în Atacama

Şi, apropiindu-se de groapă, a chemat pe Daniel cu un glas plângător. Împăratul a luat cuvântul şi a zis lui Daniel: „Daniele, robul Dumnezeului celui viu, a putut Dumnezeul tău, căruia Îi slujeşti necurmat, să te scape de lei?” – Daniel 6:20

Întreaga lume urmărea cu atenţie ştirile despre mina din San José, din deşertul Atacama, Chile. Pe 5 august 2010, la ora 2:05 p.m., principala cale de acces în mina de cupru a fost blocată de aproximativ 700 000 de tone de rocă diorită, sau de două ori masa clădirii Empire State. Intrările alternative au fost blocate de rocile căzute şi constituiau o ameninţare din cauza mişcării pietrelor. Un grup de 33 de mineri au fost blocaţi la 700 de metri sub pământ. Hrana pentru situaţii de urgenţă care era în adăpostul din mină avea să le ajungă doar pentru două sau trei zile şi mai exista şi pericolul lipsei de apă şi aer. Mai existau supravieţuitori?

La suprafaţă, aproape de intrarea în mină, s-a instalat Campamento Esperanza (Tabăra speranţei), cu peste 2 000 de membri ai familiilor minerilor, lucrători şi jurnalişti, susţinuţi de pastorul bisericii adventiste locale, Carlos Parra Diaz. Procesul de salvare a fost mai lung decât se aşteptau. După 17 zile, echipajul a reuşit să aibă acces în mină pe o gaură de 17 cm făcută cu burghiul. Minerii au lipit de burghiu o bucată de hârtie pe care scria cu litere roşii: „Suntem bine, în adăpost, toţi 33.”

Le-au fost trimise multe provizii pe acea gaură. Au fost săpate găuri mai largi şi, după 69 de zile, toţi cei 33 de mineri au fost salvaţi cu ajutorul capsulelor de salvare din oţel. Oamenii sărbătoreau ieşirea fiecărui miner. Cu costuri de 20 de milioane de dolari, aceasta a fost una dintre cele mai provocatoare misiuni de salvare din mină din istorie.

Aşa cum acei mineri au fost blocaţi în mina San José, toată omenirea a fost blocată de căderea lui Adam şi Eva în păcat şi a fost condamnată la moarte. Dar Dumnezeu a pus la cale un plan de salvare uimitor pentru a salva omenirea. Hristos a venit în această lume, a murit pe cruce, a înviat din morţi şi ne-a deschis „o cale nouă şi vie” de acces în cer (Evrei 10:20).

Acel plan de salvare este atât de eficient, încât Pavel spune că „unde s-a înmulţit păcatul, harul s-a înmulţit şi mai mult” (Rom. 5:20).

Îţi poţi imagina sărbătoarea care va avea loc în cer când cei răscumpăraţi din toate veacurile vor ajunge în cele din urmă în curţile cereşti? Tu şi cu mine trebuie să fim printre cei răscumpăraţi de harul uimitor al lui Dumnezeu!

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video