Ziduri și poduri

Căci El este pacea noastră, care din doi a făcut unul şi a surpat zidul de la mijloc care-i despărţea. – Efeseni 2:14

China are unele din cele mai impresionante structuri din lume realizate de mâna omului. Una dintre ele este faimosul Zid Chinezec, a cărui construcţie a început în jurul anului 221 î.Hr., sub conducerea împăratului Qin Shi Huang. Ca un mijloc de a preveni atacurile nomazilor barbari asupra Imperiului Chinez, de-a lungul secolelor a fost extins. Un studiu preliminar sugerează că la început avea doar 8 850 km lungime. Dar în 2012, studiile arheologice mai precise au descoperit că structura sa istorică (inclusiv o serie de fortificaţii) aveau o lungime de 21.196 km.

O altă structură chinezească impresionantă este Marele Pod Danyang-Kunshan, un pod feroviar înalt de 164,8 km lungime, care face legătura între Shanghai şi Nanjing. Podul traversează fluviul Yangtze cu multele sale culturi de orez, canale, râuri şi lacuri. Construit în doar patru ani de către 10 000 de lucrători, podul a fost finalizat în 2010 şi a fost deschis pentru serviciul comercial pe 30 iunie 2011. De departe este cel mai lung pod construit vreodată. Până acum, China are cel mai lung zid şi cel mai lung pod din lume.

Evanghelia ne invită să construim ziduri spirituale puternice, care să ne separe de păcat, şi poduri sociale trainice, care să ne aducă mai aproape de păcătoşii care au nevoie de mântuire. Dar când vine vorba de relaţiile interpersonale, „noi construim prea multe ziduri şi prea puţine poduri”. scria Sir Isaac Newton. Într-adevăr, există mulţi constructori de ziduri cărora nu le este frică să separe căsnicii, familii şi prieteni apropiaţi. Dar există şi constructori de poduri care trec peste tot felul de probleme pentru a reconcilia relaţiile destrămate.

Isus a fost o persoană foarte sociabilă, care a dărâmat multe ziduri sociale în zilele Lui. „El a întrezărit posibilităţi infinite în fiecare făptură omenească. I-a văzut pe oameni aşa cum ar putea să fie, transformaţi de harul Său” (Educaţie, p. 80). „Dacă ne-am smeri înaintea lui Dumnezeu şi am fi buni, cu purtare aleasă, cu inima gingaşă şi plini de milă, ar fi o sută de convertiri la adevăr acolo unde acum nu este decât una” (Mărturii pentru biserică, vol. 9, p. 189).

Cât de diferită ar fi lumea noastră dacă tu şi cu mine am deveni constructori de poduri ca să ducem dragostea mântuitoare a lui Dumnezeu unei lumi care piere!

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video