Puterea voioșiei

O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mâhnit usucă oasele. – Proverbele 17:22

Smiley („faţa zâmbitoare”) a devenit una dintre cele mai populare feţe în mijloacele media moderne. Folosirea sa este aproape obligatorie în mesajele electronice, intensificând vizual reacţiile emoţionale ale utilizatorilor. Dar în multe cazuri, atunci când faţa zâmbeşte, inima plânge. Pe lângă feţele zâmbitoare pe care le introducem în mesajele noastre, noi ar trebui să cultivăm spiritul unei inimi vesele, care ne poate spori frumuseţea noastră estetică, dar şi sănătatea fizică şi emoţională (Prov. 15:13; 17:22).

Hunter Doherty (poreclit Patch Adams), medic, comedian şi activist social american, s-a născut în Washington D.C. pe 28 mai 1945. Ca adolescent, el a fost foarte frustrat de iubirea capitalistă după bani şi de inegalitatea socială. El a trecut peste traumele personale prin activismul social şi aducând bucurie în vieţile oamenilor bolnavi care aveau suferinţe crunte, în special copii. Cu ajutorul unor prieteni, el a fondat Institutul Gesundheit, ca spital comunitar gratuit pentru a promova legăturile pline de compasiune cu pacienţii, punând accent pe umor şi joacă. Practicile sale inovatoare în domeniul sănătăţii au fost portretizate în filmul Patch Adams (1998).

Adams explică: „Râsul intensifică fluxul sanguin către extremităţile organismului şi îmbunătăţeşte funcţia cardiovasculară. Râsul sporeşte secreţia de endorfine şi alte substanţe naturale care ajută starea de spirit şi calmează, îmbunătăţeşte transferul de oxigen şi nutrienţi către or-ganele interne. Râsul stimulează sistemul imunitar şi ajută organismul să lupte împotriva bolii, a celulelor canceroase, dar şi a infecţiilor virale, bacteriene şi de alt fel. A fi fericit este cel mai bun remediu pentru toate bolile!” Dar Adams nu susţine că „râsul este cel mai bun medicament”.

Pentru el, „fără îndoială că prietenia este cel mai bun medicament”. Ia seama că o persoană poate să fie amuzantă fără să fie implicată, poate zâmbi fără să îi pese. Kabral Araujo spunea foarte bine: „Un zâmbet valorează cât o mie de cuvinte, dar un singur cuvânt poate şterge o mie de zâmbete.” În loc să trăim doar pentru noi, am putea face ca lumea aceasta să fie un loc mai bun, aducând bucurie în vieţile celorlalţi.

În această lume competitivă, rece, în care trăim, noi trebuie să cultivăm o inimă plină de voioşie şi de grijă, care să debordeze de bucurie faţă de cei din jur. Un zâmbet poate face lumină în suflet, dar doar prietenia poate menţine acea lumină. Să fim mai voioşi şi mai prietenoşi!

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video