Aparențe înșelătoare

Şi Domnul a zis lui Samuel: „Nu te uita la înfăţişarea şi înălţimea staturii lui, căci l-am lepădat. Domnul nu Se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbeşte ochii, dar Domnul Se uită la inimă.” – 1 Samuel 16:7

Fie că ne place sau nu, noi suntem judecaţi după aparenţe – după înălţime şi greutate, după felul în care arătăm şi ne îmbrăcăm şi după felul în care lucrăm şi ne comportăm. Chiar mai mult, aşa cum spunea Leonard Mlodinow, „aparenţele faciale se transpun în judecăţi de caracter”. Totuşi, oricât de important ar fi aspectul exterior plăcut, nu ar trebui să uităm că „aparenţele pot fi înşelătoare” şi că „prima impresie îi înşală pe mulţi”.

Când Domnul l-a trimis pe profetul Samuel la casa lui Isai pentru a numi un împărat nou peste casa lui Israel (1 Sam. 16:1-13), profetul a fost foarte impresionat de înfăţişarea lui Eliab şi chiar a spus: „Negreşit, unsul Domnului este aici, înaintea Lui!” Dar Domnul l-a avertizat pe Samuel: „Nu te uita la înfăţişarea şi înălţimea staturii lui, căci l-am lepădat.

Domnul nu Se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbeşte ochii, dar Domnul Se uită la inimă.” Chiar Uriah Smith (1832–1903), recunoscut la scară largă ca decanul interpretării profetice în cercurile adventiste de ziua a şaptea, a eşuat în acest punct. Când au apărut primele automobile în Battle Creek, Michigan, câţiva cai speriaţi au fugit şi au rănit o femeie. Convins că problema era în felul în care arătau aceste vehicule, Smith a conceput un cap de cal din lemn care să fie ataşat în faţa automobilelor. În 11 aprilie 1899, invenţia lui creativă „Design for a Vehicle-Body” a fost brevetată ca US D30551 S pentru şapte ani. Dar această invenţie nu a avut rezultatele aşteptate, deoarece caii se speriau nu de forma autovehiculului, ci mai degrabă de zgomotul primelor trăsuri fără cal.

Judecăţile emise prea repede ne pot împiedica să vedem frumuseţea interioară a oamenilor. Adesea în spatele unei feţe neatractive se află o inimă iubitoare şi o personalitate strălucitoare. Mult mai important decât aspectul nostru exterior este estetica unui caracter care este după chipul şi asemănarea Creatorului şi Răscumpărătorului nostru. Totuşi, dacă am putea vedea toţi oamenii prin ochii lui Hristos, i-am vedea nu neapărat judecând după ce sunt, ci mai degrabă după ce pot deveni fiind transformaţi de harul Său uimitor (Fil. 3:12-16).

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video