„Mai cântă odată”

Apoi am văzut cerul deschis şi iată că s-a arătat un cal alb! Cel ce sta pe el se cheamă Cel credincios şi Cel adevărat şi El judecă şi Se luptă cu dreptate. – Apocalipsa 19:11

Maiestuoasa melodie „Battle Hymn” (Imnul de bătălie) a apărut în imnurile folk tradiţionale ale mişcării americane de tabere. Într-o zi, un prieten i-a lansat o provocare Juliei Ward Howe (1819–1910): „De ce nu scrii nişte cuvinte bune pentru această melodie mişcătoare?” În acea seară s-a pus la somn în hotelul Willard, din Washington D.C., gândindu-se la acea sugestie. Dintr-odată s-a trezit, a luat un creion şi o foaie de hârtie, a scris versurile şi s-a pus înapoi să doarmă. Julia nu îşi putea imagina la acea vreme cât succes avea să aibă acel imn!

Noul „Battle Hymn of the Republic” a fost publicat mai întâi în The Atlantic, pe 1 februarie 1862. La scurtă vreme după aceea a apărut în alte ziare, în cărţile de imnuri militare şi la bordul navelor. În timpul Războiului Civil American, armatele Uniunii mărşăluiau pe ritmul acestui imn.

Când prizonierii de război din confederaţia Libby Prison au aflat despre victoria Uniunii în bătălia de la Gettysburg, ei au strigat, au plâns şi au cântat „Battle Hymn”. Mai târziu, acest incident a fost raportat la o întâlnire la care a fost prezent şi preşedintele Abraham Lincoln. Cu lacrimi şiroindu-i pe obraji, el a exclamat: „Mai cântaţi o dată!”

Acest imn al victoriei se mai numeşte şi „Mine Eyes Have Seen the Glory” (imnul nr. 500, „Printre nori de osanale). Transpunând cuvintele din Apocalipsa 14:17-20, primele versuri şi corul din varianta în lim-ba engleză sună astfel:

Ochii mei au văzut slava venirii Domnului;
El calcă în picioare teascul în care strugurii mâniei sunt adunaţi;
El a dat drumul fulgerului fatal al sabiei Lui iuţi;
Adevărul Lui mărşăluieşte înainte.
[: Glorie, glorie, aleluia! :] (3x)
Adevărul Lui înaintează în marş.

După cum prizonierii din închisoarea Libby au cântat acest imn anticipând iminenta lor eliberare, la fel întreaga oştire a celor răscumpăraţi de sângele Mielului va striga curând de bucurie, când El va apărea pe norii cerului pentru a-şi elibera poporul Său credincios. Fie ca tu şi cu mine să fim printre cei care foarte curând vor cânta acel imn triumfal!

Amin!

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video