Preţul sincerităţii (II)

Buzele neprihănite sunt plăcute împăraţilor, şi ei iubesc pe cel ce vorbeşte cu neprihănire. (Proverbele 16:13)

Să ne întoarcem la povestea de ieri. În timp ce Colbert a returnat banii suplimentari pe care i-a luat din neatenţie de la bancher, acesta din urmă l-a întrebat: „Şi dacă îţi dau ţie aceşti bani pentru a recompensa sinceritatea ta?”

„Nu, domnule! Eu nu vreau bani furaţi, prefer să rămân cinstit”, a răspuns Colbert (Su palabra de honor y otros relatos [Cuvântul său de onoare şi alte relatări], p. 27).

După ce tânărul s-a întors la magazin, patronul l-a insultat, l-a tratat ca pe un idiot şi, pe deasupra, l-a şi concediat. Absolut incredibil, nu-i aşa? Să concediezi pe cineva pentru că este sincer? Ce nonsens! Probabil te întrebi: la ce bun să fii sincer dacă sinceritatea are o valoare aşa de mică în această lume? La urma urmelor, Colbert şi-a pierdut locul de muncă în ciuda integrităţii lui morale. Da, Colbert şi-a pierdut locul de muncă, dar a câştigat mai mult decât aceasta.

Chiar în acea zi, bancherul a aflat ce s-a întâmplat, a mers la el acasă şi i-a oferit un loc bun de muncă la banca sa. „Încă de la început a beneficiat de întreaga sa încredere, iar cum nu-i dădea niciodată motive de îndoială, el a avut ocazia să se familiarizeze cu întregul sistem bancar, iar mai târziu, cu administraţia financiară a ţării” (Ibidem, pp. 28–29). Loialitatea şi cinstea, însoţitorii lui permanenţi, au făcut din el un conducător de finanţe al guvernului francez. Crezi tu că povestea lui ar mai fi fost la fel dacă el nu şi-ar fi arătat corectitudinea într-o chestiune atât de simplă precum câţiva metri de material? Da, cinstea lui l-a costat locul de muncă, totuşi, chiar această acţiune i-a deschis porţile unui viitor plin de succes şi de măreţie.

Experienţa lui Colbert este o mărturie elocventă despre veridicitatea proverbului care spune „că cel neprihănit chiar şi la moarte trage nădejde” (Proverbele 14:32). Simplul vânzător de materiale a devenit un funcţionar de primă clasă deoarece: „Buzele neprihănite sunt plăcute împăraţilor şi ei iubesc pe cel ce vorbeşte cu neprihănire” (Proverbele 16:13). Fără îndoială, lumea noastră are nevoie de tineri precum Colbert, „nu de oameni care se lasă cumpăraţi sau vânduţi”, „ci de oameni profund loiali şi integri” (Educaţie, cap. 7, p. 67). Ţi-ar plăcea să fii şi tu unul dintre aceşti tineri?

#fidelitateşicinste

Acest articol face parte din cartea „365 Share: Urmărește profilul” de Vladimir Polanco

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video