Dincolo de ceea ce vezi

Louis Braille – un alfabet pentru persoanele cu deficiente de vedere

Isus le-a vorbit din nou şi a zis: „Eu sunt Lumina lumii; cine Mă urmează pe Mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii. (Ioan 8:12)

Louis Braille a adus „lumina” în ochii persoanelor cu deficienţe de vedere. El a creat un alfabet prin care a făcut posibil accesul acestora la educaţie. Dumnezeu te cheamă şi pe tine să creezi prin viaţa şi exemplul tău un nou „alfabet”, al iubirii, prin care toţi ceilalţi să poată „citi” şi înţelege dragostea Sa fără margini.

O multitudine de gesturi mici şi necesare, aparent nesemnificative, compun viaţa de zi cu zi. Pentru majoritatea oamenilor, lucruri precum îmbrăcatul, legatul şireturilor, traversarea unei intersecţii, o plimbare în parc cu prietenii sau citirea unui mesaj primit pe telefon par activităţi obişnuite, care nu cer un efort deosebit. Acum, opreşte-te pentru câteva secunde, închide ochii şi imaginează-ţi că faci toate aceste lucruri fără să vezi!

Se estimează că sunt aproximativ 285 de milioane de persoane cu tulburări de vedere în lume, dintre care circa 39 de milioane sunt nevăzătoare. Cursul vieţii acestor oameni a fost radical influenţat de către un om care s-a născu. Într-un sătuc situat la 40 de kilometri de Paris, în 1809. Rămas nevăzător la vârsta de numai 3 ani, tânărul Louise Braille nu s-a considerat o victimă a circumstanţelor ci, prin tenacitate, studiu şi determinare a reuşit, în 1819, să intre la Institutul Regal al Tinerilor Nevăzători din Paris.

Personalitate plurivalentă, a devenit profesor şi, la nici 18 ani, a început să predea gramatică, istorie, geografie, aritmetică, algebră, geometrie, pian şi violoncel. Cea mai mare realizare a sa a fost inventarea alfabetului Braille, destinat nevăzătorilor.

Georgiana Chirt, Olteniţa

366like
366like
„366 like” se referă în fiecare zi la o personalitate (om de valoare) care s-a născut la acea dată sau un eveniment important pentru omenire care s-a întâmplat în ziua respectivă, biografia personalităţii alese sau conținutul evenimentului respectiv; în urma acestui demers se extrage o lecție de viață, un secret pentru succes pornind de la acea (acel) persoană (eveniment).Pe lângă aceasta, se face referire la un text din Biblie pentru ziua respectivă, care se potrivește cu lecția propusă. În acest fel, fiecare zi înseamnă un like (îmi place) oferit unei persoane, dar și dorința de a fi “like” (ca și) acea persoană.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video