Sămânța pe cale – partea 1

„Semănătorul a ieşit să-şi semene sămânţa. Pe când semăna el, o parte din sămânţă a căzut lângă drum. (…) O altă parte a căzut pe stâncă. (…) O altă parte a căzut în mijlocul spinilor. (…) O altă parte a căzut pe pământ bun.” După ce a spus aceste lucruri, Isus a strigat: „Cine are urechi de auzit să audă.” (Luca 8:5-8)

Sunt căsătorită cu un pastor și am citit de mai multe ori parabola din Luca 8:4-15. Am auzit multe predici pe acest subiect. Dar dimineața trecută, când am recitit‑o … am citit-o ca pentru mine! Până la urmă, Isus a spus la sfârșitul parabolei că, dacă avem urechi, să „auzim”. Cum adică să auzim? Adică să ne-o însușim. Călătoriți împreună cu mine prin această parabolă!

În Faptele 9:2, credincioșii sunt descriși ca urmând „Calea” – calea pe care ar trebui să umble fiecare creștin, împreună cu Isus. În acest punct, parabola devine istoria drumului meu și, posibil, și a drumului vostru.

Eu am alunecat de la „Cale” și am ajuns pe alături, „în afara drumului”. Când rătăceam în păcat, Semănătorul a venit și a aruncat sămânţa în locul în care mă aflam. Dar sămânţa nu a avut efect asupra mea. Mă simțeam bine în păcatul meu. Nici nu am băgat în seamă acea sămânţă. Să o mănânce păsările! Nu-mi păsa. Ele aveau nevoie de ea; eu, nu.

Stăteam în afara Căii de atât de mult timp, încât mi se împietrise inima. Devenise ca o stâncă. Atunci, Semănătorul a aruncat sămânţa în acea inimă pietrificată. Sămânţa a încercat să crească, dar s-a uscat. Nu era niciun strop din Apa Vieții acolo.

Inima mea era atât de învârtoșată, încât spinii au început să fie modul meu de exprimare. Spinii – modalitatea de a-i răni pe alții atunci când eu sufeream. Semănătorul a aruncat sămânţa și între spini. Apoi, ceva s-a întâmplat.

Aici, în lăuntrul meu îndărătnic, pietros, aspru și egoist, am văzut Sămânţa (Geneza 3:15), într-o coroană făcută din spinii mei. Atunci, am plâns!

Apostolul Luca scria: „Sămânţa este Cuvântul lui Dumnezeu” (Luca 8:11). Imaginează-ți împreună cu mine cum ar fi să mergem pe calea luminată de curând. Isus s-a aruncat pe El Însuși ca sămânţă pe marginea drumului meu nedesțelenit doar pentru a mă atrage din nou la Sine! Da, S-a aruncat pe Sine în inima mea stâncoasă doar ca să mă atragă înapoi la Sine! S-a aruncat în spinii egoismului meu ca să mă atragă înapoi la Sine! Atunci, inima mea s-a topit pentru El.

Te afli pe margine, pe lângă Cale? Atunci, deschide-ți inima să primești Sămânţa!

Becky Owens

Carolyn Sutton
Carolyn Sutton
Un devoțional zilnic scris de femei, pentru femei

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor